Els experts avisen: "Entrem en un període potencialment turbulent"
"Un mercat que confia cegament en la Fed corre el risc de tornar-se cada vegada més fràgil"
Comença el mes de setembre i els experts avisen que hi ha "molts riscos potencials" que podrien fer que les borses fallessin, més encara després de set mesos de guanys ininterrompudes a Wall Street. La primera jornada del mes ha estat positiva, però potser podria considerar-se 'excessivament bona', especialment en el cas de l'IBEX (+1,64%, 8.991 punts), sobretot quan no hi va haver durant la passada sessió res de nou que justifiqués els ascensos.
Bank of America avisa que estem entrant en un període "potencialment turbulent" (recordeu que octubre és el mes dels sòls als índexs per excel·lència), i adverteix que "un mercat que compra després de cada caiguda i confia cegament en el suport de la Fed corre el risc de tornar-se cada vegada més fràgil". El banc precisa que els principals vents en contra ara mateix per a la renda variable nord-americana són aquesta estacionalitat i l'enduriment de les polítiques de la Fed.
El president de la Fed, Jerome Powell, va aconseguir que el seu discurs de Jackson Hole -durant el qual va anticipar el començament de la reducció de les compres d'actius per a aquest any, però desvinculant-lo de la pujada de tipus- fos ben rebut pel mercat, però Bank of America no acaba d'estar d'acord amb la mentalitat de "no poder perdre" que existeix ara a la renda variable nord-americana, i amb aquesta fe cega que convida a pensar que seguirà avançant.
La estrateg en cap d'inversions de Charles Schwab, Liz Ann Sonders, va dir aquest dilluns en declaracions a CNBC que és massa simplista assumir que el mercat seguirà com fins ara. "Existeix una miríada de riscos que, en algun moment, podrien ser un factor que podria portar, a més, a un retrocés d'entre el 3% o 4%? Absolutament", va afirmar. "Podria ser al setembre? Naturalment", va assegurar.
A més dels riscos pel canvi d'estratègia de la Fed, els inversors estan nerviosos per la possibilitat que la recuperació econòmica es vegi truncada per l'expansió de la variant delta del virus, cosa que ha portat a diferents empreses importants (Goldman Sachs, Deutsche Bank...) a baixar previsions de creixement per als Estats Units i la Xina. "Tots assumim que les coses anaven a estar més a prop de la normalitat al setembre", reconeix Julian Emanuel, estrateg en cap de BITG, també en declaracions a CNBC.
El que faci finalment la Fed serà un tema fonamental aquest mes. Hi ha reunió de tipus els propers dies 21 i 22 del mes i serà clau comprovar si Powell va més enllà que a Jackson Hole pel que fa als detalls de la política monetària futura. Mentrestant, els inversors també estan pendents de la tornada a les escoles i de com això pot afectar l'expansió de la Covid.
Diferents mitjans reputats, com Bloomberg o The Wall Street Journal han avisat que podria haver-hi un augment de casos de nens malalts a causa del coronavirus amb la volta als col·legis. Encara que empreses com Berenberg consideren que, tal com avança la vacunació, a la tardor s'aconseguirà mantenir a ratlla el probable augment estacional de les infeccions, realment hi ha dubtes al respecte.
"Crec que el component de la volta a l'escola té potencial per moure les agulles", adverteix Sonders. "Es tracta de si podem mantenir les escoles obertes en general sense que es produeixi una situació molt pitjor en alguns dels estats (dels EUA) en què les taxes de vacunació són més baixes. Això és clarament un risc Covid específic del calendari", explica.
Amb tot, comença un mes durant el qual, de nou, la Covid (de la mà de la variant delta i les reticències de part de la població a vacunar) i els bancs centrals seran els grans protagonistes. De moment sembla que persisteix l'optimisme sobre la recuperació econòmica malgrat tot, però amb moltes reserves, tal com s'explica més amunt.