L'IBEX cedeix més d'un 2% i es queda per sota dels 9.800 punts
Només Endesa ha aconseguit acabar en verd aquesta jornada
- El Banc d'Anglaterra ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d'interès al 0,5%
- Wall Street torna a mostrar pèrdues al tancament del mercat espanyol
- En castellano: El Ibex cede más de un 2% y se queda por debajo de los 9.800 puntos
Actualitzat : 18:46
L'IBEX 35 ha tornat a tancar amb fortes pèrdues aquest dijous en baixar un 2,21%, situant-se als 9.756 punts. Durant la passada sessió es va quedar a prop de recuperar els 10.000 punts, però avui no ha tingut la mateixa sort. A nivell tècnic, la clau està en veure si el selectiu espanyol aconsegueix respectar el nivell dels 9.900 aquest divendres, al tancament de la setmana.
D'aquesta manera, només una companyia ha aconseguit tancar en verd la sessió. Endesa ha pujat un 0,53%, fins als 16,95 euros per acció. L'han seguit Meliá Hotels i Gas Natural Fenosa, que han acabat totalment planes.
En canvi, a la part baixa de la taula, el 'fanalet vermell' de la sessió ha estat la de l'acer Arcelor Mittal (-4,15%), al qual l’han seguit la constructora ACS (-4,04%) i Grífols (-3,91%).
Així mateix, tots els 'pesos pesants' (o 'blue chips') de l'IBEX han patit pèrdues durant aquesta jornada. El que més, Repsol (-3,34%), però els altres tampoc se n’han lliurat. BBVA ha perdut un 1,33%; Banc Santander, un 2,63%, Telefónica, un 2,90%; i Inditex, que aquest dijous ha nomenat Jorge Zapata Suárez apoderat d'algunes de les seves filials (entre de les quals, Zara), ha caigut un 2,21%.
A més, l'asseguradora Mapfre també ha patit vendes (-1,02%), després d'haver rendit comptes abans del començament d’aquesta sessió: l'any passat va obtenir un benefici de 701 milions d'euros, xifra que significa un descens del 9,7% amb respecte a l'exercici anterior.
MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES
Pel que fa al mercat continu, destaca la revaloració del grup mediàtic Prisa durant l'última setmana, tot i els descensos que també ha patit durant aquesta jornada.
Fora d'Espanya, els principals borses europees també s'han tenyit de vermell aquest dijous, amb caigudes que han arribat a ser superiors al 3% en el cas del DAX 30 alemany (el parquet que més ha baixat). Per la seva banda, a l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street mostra també vendes superiors de l'1,5% de mitjana al tancament del mercat borsari espanyol (durant la passada sessió va tancar amb retallades moderats). A més, a Àsia hi ha hagut un comportament mixt aquesta matinada (Nikkei: +1,13%).
OPINIÓ DELS EXPERTS
Després de la desfeta borsària de les últimes jornades, ara toca veure si es consoliden les pujades i es deixa enrere aquest complicat moment de mercat, cosa que clarament no sembla tan fàcil. Per a alguns això és molt més que una correcció, i ho és perquè es ve d'un llarg període de fortes pujades i, sobretot, perquè la volatilitat està traient "la poteta”, i això no augura res de bo.
"El principal focus segueix estant en la confiança general del mercat i en si el pitjor ja ha passat. Els nostres indicadors de confiança del mercat han passat d'un sentiment de confiança molt estès fa dues setmanes a un nivell neutral, cosa que suggereix que els mercats estan més equilibrats i, tard o d'hora, esperem que es reprengui la tendència alcista de les accions. No obstant això, els mercats probablement seguiran mostrant fràgils a curt termini", assenyalen els experts de Danske Bank.
Aquesta idea que els mercats seguiran 'fluixos' a curt termini és recurrent en les opinions que estan oferint els experts després del que va passar durant les últimes jornades. En el mitjà termini, hi ha una major divisió de les valoracions, perquè d'una banda hi ha els que creuen que això és una simple correcció i fins i tot aconsellen aprofitar-la per entrar als mercats i, de l'altra, els que el veuen més negatiu i fins i tot recomanen mantenir-se en liquiditat. En tot cas, caldrà esperar i veure cap a on es mouen les borses per comprovar qui 'guanya', però el que està clar és que la cautela és un element dominant ara entre els inversors.
NOTÍCIES MACROECONÒMIQUES
Finalment, a l'àmbit macro,el Banc d'Anglaterra (BoE) ha mantingut els tipus sense canvis, en el 0,5% i el programa de compra d'actius en 435.000 milions de lliures.
Seguint amb les notícies del Regne Unit, s'espera que els equips de la Unió Europea (UE) i el Regne Unit continuïn amb la seva última ronda de negociacions per al Brexit a Brussel·les, la finalització de les quals està programada per aquest dijous.
A l'altre costat de l'Atlàntic, els líders del Congrés nord-americà van arribar a un acord pressupostari de dos anys dimecres, amb la finalitat d'augmentar la despesa en qüestions militars i nacionals en gairebé 300.000 milions. El president Donald Trump va mostrar la seva aprovació de l'acord. Trump va tuitejar que aquest és "molt important per als nostres grans militars" i ha afegit que els dos principals partits polítics "han de donar suport" a les tropes i, per tant, a la llei. Amb aquest acord, demòcrates i republicans eviten un nou tancament de Govern.