Els dividends mundials arriben a un nou rècord el 2022, segons Janus Henderson
La gestora d'actius global millora les previsions per a aquest any fins als 1,52 bilions de dòlars
La pandèmia va comportar una reducció considerable de dividends de les empreses a nivells mai vistos. Tot i això, el 2021 va suposar una recuperació dels dividends globals de forma substancial, i el 2022 s'espera que els dividends mundials aconsegueixin una xifra rècord d'1,52 bilions de dòlars, segons l'últim Janus Henderson Global Dividend Index.
Els països europeus, Austràlia i el Regne Unit, que van ser els que més descensos havien registrat durant la pandèmia 2020, van experimentar les pujades més grans el 2021. El 90% de les empreses van pujar o van mantenir el dividend estable, cosa que indica un creixement generalitzat.
2022 APUNTA A SOLIDESA I PROSPERITAT EN TERMES DE DIVIDENDS
Janus Henderson afirma que, gràcies al bon quart trimestre del 2021 que han tingut les empreses i les perspectives que tenen del 2022, ha decidit millorar les seves previsions per a l'any complet i espera que els dividends mundials aconsegueixin una xifra rècord d'1,52 bilions de dòlars, xifra que suposa un increment del 3,1% en taxa general o del 5,7% en termes subjacents, respecte al 2021.
Els bancs han estat els principals responsables d'aquest augment del repartiment dels dividends, amb les empreses mineres, per valor de 212.000 milions de dòlars. A més, un 25% de les empreses va reprendre el repartiment que es va haver de paralitzar el 2020 per la pandèmia i la crisi econòmica resultant. Els bancs van aconseguir cert repunt gràcies al restabliment dels pagaments a nivell mundial a temps prepandèmics atès que els reguladors havien frenat les distribucions a moltes parts del món.
Les companyies mineres van aconseguir copar més d'un 25% de l'augment anual, ja que es van beneficiar de la gran pujada dels preus que van patir les matèries primeres. BHP Billiton es va convertir en l'empresa que més dividends va distribuir del món. Tot i que cal remarcar que el sector de la mineria, pel fet que és molt cíclic (varia pels cicles econòmics), tornarà a repartir dividends de forma normal, a nivells més estables, quan les matèries primeres recobrin els seus valors habituals i perdin la lleugera volatilitat que tenen ara.
AUSTRÀLIA I REGNE UNIT, ON ES REPARTIRAN MÉS DIVIDENDS
Austràlia i el Regne Unit, juntament amb Europa, van ser els territoris que més van patir els començaments de la pandèmia i on les restriccions socials van ser més severes. Això va significar que per mantenir-se, les empreses van haver de paralitzar el repartiment de dividends en alguns casos, limitar-los o reduir-los. D'altra banda, però, les distribucions van assolir nous rècords en diversos països com els Estats Units, la Xina i Suècia.
Jane Shoemake, gestora de carteres de clients de l'equip Global Equity Income de Janus Henderson, va afirmar que "gran part de la recuperació del dividend el 2021 va provenir d'un reduït nombre d'empreses i sectors en unes quantes zones del món. Amb tot, després d'aquestes excel·lents xifres, es va registrar un creixement generalitzat de les distribucions tant des del punt de vista geogràfic com per sector”.
També, el director a Janus Henderson per a la península ibèrica, Juan Fierro, va destacar que "després de la forta recuperació en els dividends a escala global que vam poder apreciar al llarg de l'any passat, les nostres previsions per al 2022 situen els repartiments de companyies cotitzades en un nou rècord d'1,52 bilions de dòlars (un increment del 3,1% general o 5,7% subjacent)”.
Juan Fierro va voler incloure també que "mentre que un 90% de les companyies a nivell global van pujar o van mantenir estables els seus dividends el 2021, a Espanya hem vist com aquest percentatge es va reduir al 36%. Tot i això, els dividends al nostre país van registrar un creixement subjacent del 14,6%, en línia amb el creixement mundial, però superior en termes generals (+22,5%) gràcies als pagaments extraordinaris”.