Els dividends cauen a Espanya un 19% per l'impacte de Santander

La retribució als accionistes arriba a nivell mundial als 421.600 milions el segon trimestre

Per

Bolsamania | 22 ago, 2016

Actualitzat : 13:43

L'augment dels dividends a escala mundial s'alenteix. Durant el segon trimestre es van incrementar en un 2,3% fins als 421.600 milions de dòlars (373.000 milions d'euros), segons el Henderson Global Dividend Index. Els autors de l'informe redueixen el seu pronòstic per a la segona meitat de l'any a causa del impacte del Brexit al Regne Unit i a les economies emergents.

Aquesta variació provoca que els dividends es quedin a Espanya entre abril i juny en 6.300 milions de dòlars, uns 5.580 milions d'euros. No obstant això, més enllà del banc que presideix Ana Patricia Botín, "la resta d'empreses de l'índex (Henderson Global Dividend Index) va mantenir o augmentar els seus dividends", expliquen a Henderson.

El mercat espanyol es queda així endarrerit davant el conjunt d'Europa, que excloent el Regne Unit arriba als 140.200 milions de dòlars (124.000 milions d'euros). Aquesta xifra suposa el 40% dels dividends a escala mundial, després d'haver-se incrementat un 1,1% respecte al segon trimestre de 2015. "Els bancs francesos i holandesos van registrar els majors alces en la remuneració a l'accionista, mentre que els alemanys, espanyols i belgues van aplicar fortes retallades", assenyala l'informe.

En aquest sentit, França segueix sent el país on les grans companyies paguen més dividends, amb 35.400 milions d'euros. La retribució als accionistes augmenta un 13,9% a causa principalment de l'impuls de Societe Generale, BNP i Credit Agricole, que van incrementar els dividends entre un 50% i un 70%. També segueixen aquest deixant empreses d'altres sectors com Renault, LVMH o Safran.

Tot el contrari al cas francès passa amb Alemanya, que posa en perill el seu 'segon lloc' al rànquing europeu davant el creixement a Suïssa. Els gegants alemanys Volkswagen i Deutsche Bank han provocat que els dividends s'incrementin al país un 5,5%, lluny dels nivells de França o Suïssa (18,3%). El fabricant d'automòbils va pagar als seus accionistes un 98% menys el segon trimestre que el mateix període de l'any anterior, mentre que el banc va cancel·lar el dividend. Així i tot, nou de cada deu empreses incrementen la retribució als posseïdors de títols, destacant Daimler, Allianz, BMW o Bayer.

EUA: MENOR AUGMENT DES DEL 2013

La frenada a l'increment de dividends globals es deu principalment al raquític creixement dels beneficis empresarials a la primera economia mundial. Així, la retribució que paguen les empreses als Estats Units va augmentar un 1,8% fins els 101.700 milions de dòlars, la taxa de creixement més baixa des del 2013.

La frenada a l'increment de dividends globals es deu principalment al raquític creixement dels beneficis empresarials a la primera economia mundial

A Henderson atribueixen aquesta desacceleració a la fortalesa del dòlar. Prova d'això, afegeixen, l'increment menor al 3% de dues de les tres empreses que més dividends paguen, com són WalMart i Exxon. La segona és Apple, que va augmentar el pagament en un 4,2%, tot i que també ha destinat part dels guanys a recomprar accions. Sense aquest efecte, "el creixement del dividend per acció d'Apple va ser del 10%".

"La desacceleració del creixement dels dividends als Estats Units no resulta preocupant. Va començar a finals de l'any passat, però hauria de considerar-se una normalització fins a nivells de creixement dels dividends més sostenibles després de diversos trimestres d'alces de dues xifres", opina Alex Crooke, d'Henderson Global Investors.

MENOR CREIXEMENT GLOBAL

Els autors de l'informe, a més, redueixen el seu pronòstic a nivell global per a la segona meitat de l'any a causa del impacte del Brexit al Regne Unit i a les economies emergents. "El segon semestre de l'any probablement sigui pitjor que el primer, degut en part als patrons estacionals, que concedeixen lleugerament més pes a aquelles zones geogràfiques (emergents, Austràlia i Regne Unit) en què els dividends mundials creixen a un ritme", assenyalen aquests experts. Això, unit als canvis vistos en els tres primers mesos de l'any, fa que redueixin la seva projecció per al conjunt de l'any fins 1,16 bilions de dòlars, davant els 1,18 bilions anteriors. En euros, la retallada de la previsió és des d’1,04 bilions fins als 1,03 bilions.

Un dels motius que explica aquesta visió és el Brexit. El referèndum a favor de la ruptura amb la Unió Europea va provocar una caiguda de la lliura, fet que té efectes en les empreses locals i les multinacionals que generen beneficis al país. No obstant això, a Henderson expliquen que diverses grans multinacionals britàniques abonen els seus dividends en dòlars, "de manera que la incidència serà menys greu del que podria suggerir la depreciació de la lliura". A més, el Regne Unit tot just suposa un 10% dels dividends mundials, de manera que l'impacte en l’import general serà limitat.

Amb aquests ingredients, Alex Crooke recomana "aplicar un enfocament global a la recerca de rendes periòdiques, ajuda en gran mesura als inversros a reduir la seva dependència d'una sola regió del món, fet que brinda un creixement dels dividends més estable a llarg termini del que un únic país podria oferir en condicions normals".

Últimas noticias