La por a la Fed causa la major caiguda de l'IBEX des de començaments d'agost
L'índex de bancs europeus (SX7E) ha caigut un 2,17% fins als 98,64 punts
- Tant BBVA com Banco Santander han tancat amb descensos superiors al 2%
- Banco Popular (-3,83%) i Mediaset España (-3,21%) han estat els títols més baixistes
- En pocs dies, s'ha passat de l'excessiva complaença a l'extrema inquietud
- En castellano: El miedo a la Fed causa la mayor caída del Ibex desde comienzos de agosto
Actualitzat : 18:12
L'IBEX-35 tanca amb caigudes de l'1,76%, fins als 8.866 punts, arrossegat pel negatiu comportament del sector bancari europeu. En aquest sentit, l'índex de bancs europeus (SX7I) ha baixat un 2,1% fins als 96,84 punts. A Espanya, tant Banco Santander com a BBVA, els dos bancs més importants, han baixat més del 2%. A més, Banco Popular (-3,83%) i Mediaset Espanya (-3,21%) han estat els títols més a la baixa, en una jornada en la qual cap títol de l'IBEX ha tancat en positiu.
"Darrere d'aquest comportament dels mercats financers està el 'desconcert' que estan generant en els últims temps els bancs centrals, que les seves polítiques monetàries 'ultralaxes' han generat addicció entre molts inversors. Així, la inacció del BCE dijous passat, unit amb la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) apugi els seus tipus d'interès aquest any, quelcom amb el que no comptaven els inversors fa només unes setmanes, ha provocat en els últims dies un radical canvi en el sentiment dels mercats", expliquen des de Link Securities.
"D'aquesta forma, en pocs dies, s'ha passat de la total 'complaença' per part dels inversors, que obviaven les males dades macro, les elevades valoracions i les pobres expectatives de resultats de moltes companyies, a l'extrema inquietud, que el divendres va provocar, entre altres coses, el fort repunt de la volatilitat al mercat nord-americà", afegeixen aquests experts.
"En el fons, l'excusa resulta el menys important del moviment. No estem davant importants novetats que vengen a canviar el panorama. Possiblement, les borses havien anat massa lluny amb les pujades, alçant-se sobre catalitzadors poc sòlids. I sembla que ha arribat l'hora de purgar aquests excessos alcistes", afegeix Daniel Pingarrón, analista d'IG.
LA FED CONTINUA DESFULLANT LA MARGARIDA
La possibilitat d'una pujada de tipus als EUA al setembre torna a guanyar sencers i no agrada als inversors
En qualsevol cas, la possibilitat d'una pujada de tipus als EUA al setembre torna a guanyar enters. Encara que les últimes dades d'ocupació semblava que acabaven amb les possibilitats de qualsevol canvi en el preu del diner al setembre, les últimes declaracions d'un membre de la Fed han tornat a descol·locar als inversors. El divendres, el president de la Fed de Boston i un dels membres del banc central amb vot en les reunions de política monetària, Eric Rosengren, convidava a pujar els tipus, defensant que una pujada gradual "probablement sigui el més apropiat".
L'impacte d'aquestes declaracions, que ja van causar el divendres les majors caigudes en Wall Street des del Brexit, respon al fet que el mercat havia descomptat que l'entitat presidida per Janet Yellen deixaria passar la cita de setembre i elevaria els tipus al desembre. Els inversors estaven convençuts després de la decebedora dada d'ocupació d'agost, quan s'esperava la creació de 180.000 ocupacions i finalment van ser 151.000, i de la mala dada d'activitat del sector serveis, que a l'agost va caure fins al seu nivell més baix des de 2010. De fet, el mercat segueix creient que la Fed no mourà els tipus aquest mes, ja que només atorga una probabilitat del 30% a aquest moviment. No obstant això, els missatges dels membres de l'entitat semblen portar la contrària al mercat.
ANÀLISI TÈCNICA
Mal començament de setmana al nostre IBEX-35 i la resta d'índexs europeus després de despertar amb un buit diari, que podria acabar sent setmanal, proper al 2%. Encara que si finalment tanquéssim la setmana per sobre dels nivells de tancament del passat divendres (9.026) tot hauria quedat en quelcom anecdòtic", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Per tant, el tancament de l'espelma setmanal té molt per dir-nos. Dit això, i si no fos per la violència de les caigudes provocades pel fort gir a la baixa aquest divendres en els índexs de Wall Street, es podria dir que les caigudes encaixen dins dels paràmetres normals, ja que, a més, hem estat comentant dies enrere de la possibilitat d'una caiguda cap a la nova zona de suport, abans resistència, dels 8.750 punts", afegeix aquest expert.
"Per tant, una caiguda fins a aquest primer nivell de suport (aquest dilluns hem marcat un mínim en els 8.790 punts) seria interpretat com un típic moviment, bastant ràpid tot cal dir-ho, en forma de "throw back". En aquest moment la primera zona de resistència la tenim en el buit a la baixa d'aquest dilluns en els 9.025 punts i per damunt tenim els 9.155 i sobretot i més important els 9.360 punts", conclou José María Rodríguez.