La Caixa i els Benetton valoren la unió de Atlantia i Abertis en un gegant de 36.000 milions d'euros

La CNMV ha suspès de cotització de la companyia d'autopistes participada per La Caixa

Per

Bolsamania | 18 abr, 2017

Actualitzat : 18:01

Fusió en embrió. Les accions d’Abertis, companyia de concessions i autopistes participada per La Caixa, han estat suspeses de cotització després de disparar-se un 6,61% en borsa i que hagin transcendit les converses per protagonitzar una operació corporativa amb el seu rival i antiga sòcia italiana Atlantia (exAutostrade) que està controlada per la poderosa família Benetton.

"Abertis comunica que Atlantia li ha manifestat el seu interès per explorar una possible operació corporativa sense que fins avui s'hagin concretat els termes de la fusió", apunta el grup que presideix Salvador Alemany en un fet rellevant remès a la CNMV. Les accions de la companyia italiana queien un 3% a la Borsa de Milà.

L'actual iniciativa de la companyia italiana té lloc després que al setembre de l’any passat Abertis tornés al mercat italià que havia abandonat al no prosperar la integració amb Atlantia, amb la compra de dues autopistes. El grup d'infraestructures espanyol va tornar a Itàlia després d'adquirir per 594 milions d'euros el 51,4% de la companyia A4Holding. Fins al 2011, Abertis va ser accionista de referència d’Atlantia, l'antiga Autostrade, encara que les dificultats perquè la relació entre ambdues companyies anés a més va provocar el divorci entre ambdues.

UNA VELLA RELACIÓ D'AMOR-ODIO

Atlantia està participada en un 30% per la família Benetton, seguida pel fons sobirà de Singapur GIC amb un 8% i la fundació bancària italiana CRT amb un 5%, segons dades del regulador italià Consob. Abertis, per la seva banda, està participada en un 24% per La Caixa, a través de Criteria, la família Godia, amb un 7%, així com diversos socis financers com a Capital Research (10%), Blackrock (2,5%) o Lazard (3%), segons consta a la CNMV.

La relació entre els dos grups d'autopistes ve des de lluny. El 2006, el Govern d'Itàlia es va interposar a través dels seus reguladors a la presa de control d’Autostrade (actual Atlantia) per Abertis, que llavors n’era accionista i va llançar una OPA sobre la italiana. El llavors Govern de Romano Prodi va comunicar a Anas (ens públic que tutela la concessió de les autopistes al país) la seva negativa a l'operació entre els dos grups per la presència de la constructora espanyola ACS en l'accionariat de l'empresa espanyola.

És la primera companyia del món per nombre de quilòmetres en concessió. És present a 12 països d'Europa i Amèrica i és el principal operador en el seu sector a Espanya i a Xile.

Gestiona més de 8.300 quilòmetres al món: 3.246 km a Brasil (que representa el 17% del total de vies de peatge del país), 1.760 a França (22% del total), més d'1.500 a Espanya (59% del total de vies de peatge del país), 711 a Xile, a més dels Estats Units, el Regne Unit, Argentina, Colòmbia, Puerto Rico, Canadà i Irlanda.

Últimas noticias