El petroli frena el seu ral·li alcista després de superar el Brent els 97 dòlars per barril
El cru de referència mundial ha marcat màxims anuals
Actualitzat : 13:12
El petroli frena el seu ral·li alcista aquest dijous, després que el cru Brent (-0,3% , 96,26 dòlars) hagi marcat aquest matí nous màxims anuals i dels dotze últims mesos per sobre de 97 dòlars, després de pujar un 35% des dels mínims de finals de juny, quan cotitzava als 72 dòlars.
Bank of America (BofA) es va sumar aquest dimecres a la llista d'estrategs que han elevat les prediccions sobre l'evolució del preu del barril Brent a la calor de les fortes retallades de producció d'Aràbia Saudita i Rússia.
Ara, els experts de l'entitat nord-americana creuen que el cru de referència a Europa arribarà a una mitjana de 96 dòlars a l'últim trimestre del 2023.
Al darrer informe setmanal sobre el mercat energètic, des del banc d'inversió van destacar que el recent augment dels marges de refinació està contribuint a la pujada dels preus del petroli Brent, juntament amb les fortes retallades de producció d'Aràbia Saudita i Rússia.
El cru va repuntar amb força aquest dimecres, després que les reserves nord-americanes de petroli caiguessin en 2,2 milions de barrils respecte a la setmana anterior, cosa que es va sumar a les preocupacions sobre l'impacte de l'escassetat de subministrament mundial de l'or negre'.
"Amb el compromís de l'OPEP+ de frenar l'oferta de petroli fins a finals d'any i l'estímul de la Xina a punt d'ampliar-se al quart trimestre del 2023, esperem que les existències mundials de petroli disminueixin en 70 milions de barrils als propers 3 anys. mesos", va assenyalar Francisco Blanch, responsable global de primeres matèries i derivats del servei d'estudis de BofA.
GOLDMAN SACHS N'ANTICIPA 100 DÒLARS
Recentment, Goldman Sachs va elevar la seva previsió de preus per al proper any fins als 100 dòlars per barril, xifra que va suposar un increment de 7 dòlars respecte a la seva anterior estimació.
La companyia va explicar que aquesta previsió es basa principalment en dos elements: una demanda que va assolir nivells "històrics" aquest estiu i que es preveu que segueixi a l'alça; i un subministrament limitat, ja que alguns membres de l'OPEP+ estan aplicant retallades voluntàries d'1,66 milions de barrils diaris fins a finals del 2024.
A més, l'Aràbia Saudita i Rússia van anunciar que aplicaran reduccions voluntàries respectives d'1 milió de barrils diaris de producció i 300.000 barrils diaris d'exportacions fins a finals d'any.
"L'oferta 'menor durant més temps' d'Aràbia Saudita i els seus socis de l'OPEP+ és la raó principal del canvi de pronòstic. El recent anunci de producció saudita indica la seva 'forta determinació de reduir els inventaris i fer pujar els preus'", va destacar Daan Struyven, cap de recerca petroliera de Goldman Sachs.
A més, espera que aquesta retallada de producció "i l'augment de la demanda compensin amb escreix un augment en l'oferta de petroli procedent dels Estats Units".