El petroli es dispara després de la retallada sorpresa de l'OPEP+ de més d'un milió de barrils
El cru modera el seu avenç fins al 4%
El petroli s'ha disparat (ha arribat a pujar fins a un 8%, tot i que ara ha retallat el seu avenç fins al 4%) després que l'OPEP+ hagi anunciat aquest diumenge, abans de la reunió prevista per a aquest dilluns, una retallada sorpresa de la producció de cru d'1,16 milions de barrils diaris a partir del mes que ve i fins a finals del 2023.
La decisió presa pel grup de productors de l'OPEP i altres països no pertanyents a l'organització, com Rússia, implica que escometran una retallada extra que se sumarà a la ja anunciada a la darrera reunió, la del mes de desembre passat, quan es va dir que es reduiria el nivell de bombament en 2 milions de barrils diaris.
Després de la reunió, Aràbia Saudita ha anunciat que les retallades voluntàries començaran al maig i acabaran el 2023, i ha explicat que es tracta d'una "mesura de precaució" destinada a estabilitzar el mercat del petroli. Cal recordar que el país ja va reduir la seva producció en 500.000 barrils diaris i la Unió dels Emirats Àrabs, en 144.000 barrils diaris, entre altres retallades de Kuwait, Oman, Iraq, Algèria i Kazakhstan.
Per part seva, Rússia retallarà la producció de petroli en 500.000 barrils diaris fins a finals del 2023, segons ha recordat el viceprimer ministre del país, Alexander Novak.
Els experts ja han comentat que es tracta d'una reducció significativa per a un mercat en què, malgrat les fluctuacions de preus recents, l'oferta semblava ajustada per a l'última part de l'any. Precisament, des de Danske Bank assenyalen que "just quan els mercats s'alegraven per les menors pressions inflacionistes, la pujada dels preus del petroli impulsarà ara més pressions inflacionistes a curt termini".
A més, els analistes del banc danès creuen que "el sorprenent moviment també podria desencadenar noves tensions entre els governs nord-americà i saudita".
Una idea amb què coincideixen els estrategs de Rabobank, que afirmen que "el més important és que les noves retallades de l'OPEP+ estan liderades per Aràbia Saudita, cosa que probablement avivarà encara més les tensions amb l'administració Biden, descontenta amb la falta de voluntat saudita d'augmentar la producció de petroli l'any passat per ajudar a controlar la inflació, i mentre els esdeveniments diplomàtics recents a l'Orient Mitjà mostren una relació més estreta entre Riad i Pequín".
També comenten des del banc holandès que la nova retallada a la producció "suposa un nou revés per als banquers centrals, que podrien haver començat a afluixar una mica la mandíbula respecte a la situació de la inflació", i ara haurien de tornar a estrènyer-la.
Sobre aquest assumpte, Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets al Regne Unit, assenyala que "la realitat és que és poc probable que la inflació retrocedeixi a curt termini si no es produeix un col·lapse econòmic, i amb l'inesperat anunci de la OPEP+ que reduiran la producció en 1,1 milions de barrils al dia a partir del mes que ve, l'impuls econòmic ofert per la caiguda recent dels preus de l'energia podria començar a revertir-se si la pujada dels preus del petroli guanya tracció i comença a dirigir-se cap als 100 dòlars per barril”.
També afegeix que “ara sembla que l'OPEP+ preferiria que els preus estiguessin a prop dels 90 dòlars per barril en lloc dels 80 dòlars, cosa que podria estar bé per a ells, però podria fer que les pressions inflacionistes per a tots els altres fossin molt més difícils de contenir". I en conseqüència, remarca aquest expert, "és molt possible que els tipus d'interès hagin de continuar pujant durant més temps".
NOTÍCIA BOMBA
Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank, apunta que aquest moviment, que oficialment és per estabilitzar els preus als mercats del petroli, "en realitat, simplement, significa que al càrtel volen preus més alts". Cosa que sota el seu punt de vista "és just", i és que "a partir del juliol, juntament amb la retallada de la producció de Rússia com a resposta a les sancions occidentals, la quantitat de barrils de petroli disponibles per als mercats mundials serà de uns 1,6 milions menys”.
"Això és suficient per revifar les tensions geopolítiques amb els EUA, que ja va qualificar la decisió de desencertada, i més que suficient per avivar les preocupacions inflacionistes a tot el món", apunta l'analista.
És possible que l'OPEP+ impulsi el preu del barril fins als 90 dòlars i el mantingui estable? "És possible, però serà difícil. Si la pujada dels preus del petroli colpeja les perspectives de la demanda global en un moment força intranquil per a l'economia mundial (a causa de les tensions bancàries) i esperona encara més els temors de recessió, existeix la possibilitat que el repunt dels preus del petroli s'esvaeixi ràpidament", indica Ozkardeskaya.
A parer seu, "la determinació dels bous del petroli dependrà de quant estigui disposada l'OPEP+ a fer pujar els preus retallant la producció i de si l'economia mundial pot absorbir uns preus de l'energia més elevats".