El pànic domina les borses: "L'era sense precedents del mercat alcista ha arribat a la seva fi"
S'ha acabat això de "fins quan durarà el cicle alcista als EUA." Sense esperar-s'ho, i de la mà del coronavirus, que ja és una pandèmia i que ho està desbaratant tot, el mercat estatunidenc ha passat a ser baixista. "L'era sense precedents del mercat alcista ha arribat a la seva fi i el mercat baixista comença ara", augura Naeem Aslam, director d'anàlisi de Avatrade.
L'autoritats de tot el món estan ocupades aplicant les mesures necessàries per contenir la situació, que inclouen la prohibició de viatjar, reduir les reunions socials, tancar les escoles públiques i urgir els treballadors a quedar-se a casa. Com a resultat, els economistes han declarat un menor creixement per al segon trimestre per als EUA i per a l'economia mundial. Ara caldrà veure si això se cenyeix només a aquest període de temps, o si el virus acaba impactant sobre el conjunt de l'any, atès que de moment no està remetent, sinó tot el contrari.
L'abast del pànic actual al mercat pot mesurar-se observant el ritme de caiguda de l'índex S&P500, que perd un 20% des dels seus màxims històrics. "Ja ha baixat més del 19% des del seu màxim de febrer, i si l'índex acaba caient més del 20% des del seu màxim de tots els temps abans de l'1 d'abril, seria la caiguda més ràpida del mercat baixista des del seu màxim de tots els temps de la història", subratlla Aslam.
Tot i que són necessàries, Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, reconeix que les mesures que s'estan prenent, inclòs l'anunci d'anit de Donald Trump de suspendre els vols als EUA des d'Europa, fan que la gent sigui cada vegada més conscient de l'abast de la situació i alimenta el pànic als mercats.
"Enlloc d'un discurs presidencial nocturn per calmar les coses, (Trump) no va fer res més que afegir llenya al foc que ja cremava als mercats. El president ha passat de referir-se (al coronavirus) com un engany demòcrata a prohibir tots els viatges des d'Europa en només 12 dies", apunta aquest expert.
"La prohibició de viatjar a Europa durant 30 dies no va dissipar els temors del mercat sobre la ràpida propagació del virus i els seus estralls econòmics. De fet, en realitat, fa que el mal econòmic sigui més greu, almenys a curt termini", insisteix Wilson, qui creu que hi ha moltes possibilitats que la Reserva Federal intervingui de nou.