El Nikkei s'enfonsa un 4% després de les fortes caigudes a Wall Street: torna el fantasma de la recessió

Els descensos en la tecnologia i les febles dades macro provoquen les retallades

Per

Bolsamania | 04 set, 2024

La por torna aquest dimecres als mercats després que ahir Wall Street arrenqués el mes de setembre amb fortes caigudes. El Dow Jones s'ha deixat un 1,5%, l'S&P, un 2,12% i el Nasdaq, un 3,26%. Els descensos van estar motivats per l'enfonsament de gegant Nvidia (va perdre un 9,5%, esborrant 278.900 milions de dòlars en la pèrdua de valor més gran de la història per a una acció nord-americana), que segueix patint les conseqüències d'uns resultats que van decebre per no complir les expectatives més exigents del mercat, i per les dades macro (l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management publicat ahir va millorar a l'agost, però es manté en contracció).

A les caigudes a Wall Street han seguit les retallades a Àsia aquesta matinada. L'enfonsament del Nikkei del 4% torna a portar els fantasmes que van sobrevolar els mercats a principis d'agost i que van fer témer d'una recessió. A poc a poc aquests fantasmes es van anar allunyant a mesura que les coses es tranquil·litzaven al llarg del mes passat, però la mala arrencada del setembre demostra que no són gaire lluny i que hi ha molts nervis entre els inversors.

"Setembre ha començat malament, per dir-ho suaument. Les accions nord-americanes s'han desplomat després que les últimes dades de l'ISM hagin mostrat el cinquè mes de contracció al sector manufacturer dels EUA, i a un ritme accelerat. Això ha revifat els temors de recessió abans de conèixer-se les dades crucials d'ocupació als Estats Units d'aquesta setmana", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Les accions tecnològiques van liderar les pèrdues aquest dimarts als Estats Units i les han liderat avui dimecres a Àsia. Els analistes ja anticipaven que la volatilitat continuaria en els títols d'Nvidia després que publiqués, dimecres passat, els resultats del segon trimestre fiscal 2025 i caigués en borsa per no complir les expectatives més altes. Tot i això, molts també van dir que continuen confiant en la companyia i fins i tot hi va haver millores de valoració, com la de Bank of America.

"La desacceleració del creixement als EUA i les dades febles augmenten els temors de recessió i les expectatives de retallada de taxes. Les expectatives de retallada de taxes afavoreixen una rotació sectorial des de les grans tecnològiques altament valorades cap als segments no tecnològics del mercat", explica Ozkardeskaya. "Però l'expectativa d'una retallada de taxes agressiva és negativa per a totes les accions, independentment de la seva exposició a la tecnologia", remarca. "Les males notícies són males notícies per a tots".

DESENSOS A LA RESTA D'ÀSIA

A més del Nikkei, la resta de places asiàtiques també han caigut aquest dimecres. L'índex Kospi de Corea del Sud perd un 3%, igual que el Kosdaq, que registra una caiguda del 3,8%.

Els gegants de xips Samsung Electronics i SK Hynix, els dos proveïdors d'Nvidia, van caure un 3,59% i un 7,72%, respectivament.

L'índex Taiwan Weighted cedeix un 4,46%, amb els pesos pesants Taiwan Semiconductor Manufacturing Company baixant un 5,21% i Hon Hai Precision Industry, coneguda internacionalment com a Foxconn, caient un 3,51%. L'índex ha arribat a perdre fins a un 5,29% a les primeres operacions abans de recuperar-se.

L'S&P/ASX 200 d'Austràlia es deixa gairebé un 2%, arrossegat principalment per la feblesa dels preus del petroli. El PIB del país al segon trimestre va créixer un 1% interanual, en línia amb les expectatives, i un 0,2% trimestral, lleugerament per sota del 0,3% previst pels economistes enquestats per Reuters.

L'índex Hang Seng de Hong Kong baixa un 1,2%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental perd un 0,58%.

Les accions de xips xinesos també han mostrat debilitat tot i no estar relacionades amb la cadena de subministrament d'Nvidia, amb la companyia estatal Semiconductor Manufacturing International Corporation caient un 1,95% i Hua Hong Semiconductor baixant un 1,06%.

D'altra banda, l'índex de gerents de compres de serveis Caixin per a l'agost va mostrar que el sector de serveis de la Xina es va expandir a un ritme més lent en comparació amb el juliol, amb el PMI caient a 51,6 des de 52,1.

S'ACABA L'ESTIU, TORNEN ELS BAIXISTES

Michael Brown, estrateg sènior de Pepperstone, escriu aquest dimecres que ahir les caigudes a Wall Street mostren la fi de l'estiu i la tornada dels baixistes, però també creu que la tendència de les borses segueix apuntant a l'alça i que "la caiguda segueix sent una oportunitat de compra" de cara al mitjà termini.

"El que ha passat reflecteix l'alta sensibilitat dels participants del mercat a les dades, especialment a les sorpreses negatives. La formulació de polítiques dependents de dades pot tenir sentit, però aquesta dependència pot i sol induir més volatilitat, especialment en els punts d'inflexió del cicle de polítiques, com en què ens trobem ara", comenta.

L'ATERRATGE SUAU SEGUEIX A LA VISTA

Danske Bank, per la seva banda, aprofita el que ha passat per publicar un informe a la remarca que els riscos de recessió als EUA "continuen sent baixos" i continuen apostant per un aterratge suau.

"Fem ajustos marginals al nostre perfil de pronòstic i veiem el creixement del PIB el 2024 en un 2,5% (enfront del 2,3%) i el 2025, en un 1,5% (sense canvis)".

La producció potencial continua creixent a un ritme accelerat, recolzada per l'augment de l'oferta laboral, el creixement sòlid de la productivitat i la demanda impulsada per la política fiscal per a inversions en manufactura, comenta el banc danès.

D'altra banda, els riscos per al panorama segueixen sent una mica esbiaixats a la baixa. "La taxa d'estalvi actual baixa indica que els matalassos dels consumidors continuen sent febles. La lenta transmissió de la política monetària i l'alt percentatge d'hipoteques a tipus fix suggereixen que les retallades de taxes no proporcionaran un impuls ràpid al creixement econòmic si el panorama es deteriora més ràpidament del que esperem”.

Últimas noticias