El mercat no compra la pausa 'hawkish' de la Fed: 'S'equivoca en les previsions'

Els experts no comparteixen l'optimisme econòmic del banc central nord-americà

Per

Bolsamania | 21 set, 2023

El mercat no està 'comprant' la pausa 'hawkish' (agressiva) de la Reserva Federal (Fed) comunicada aquest dijous als inversors, i que va provocar un tancament baixista a Wall Street.

El banc central va elevar de manera destacada les previsions de creixement i va reduir l'estimació de la taxa d'atur. Alhora, va mantenir la seva previsió d'inflació subjacent, cosa que justifica una pujada de tipus addicional abans de final d'any, i tan sols una baixada de 50 punts bàsics en el preu del diner el proper any.

Des de Pantheon Macroeconomics, afirmen que "els pronòstics de tipus més alts per al 2024 semblen massa elevats, tret que la inflació subjacent es mostri persistent".

A parer seu, "la cautela de la Fed és comprensible, però les projeccions del diagrama de punts no són un pla i evolucionaran amb les dades". Segons la seva anàlisi, “una desinflació bàsica contínua i ràpida faria insostenibles els nous pronòstics” perquè “els tipus reals serien massa alts”.

Per a aquests analistes, "l'àmplia varietat d'opinions per al proper any significa que molts membres del FOMC (potser la majoria, i possiblement tots) estaran equivocats respecte al 2024. Els nostres pronòstics són més agressius en matèria de tipus".

En aquest escenari, afirmen que "no esperem més pujades aquest any i una flexibilització de 150 punts bàsics el 2024, perquè creiem que la inflació caurà ràpidament, a mesura que la demanda se suavitzi i es reverteixin les restriccions d'oferta impulsades per la pandèmia (de béns, lloguers i mà dobra)".

RABOBANK: "EQUIVOCATS MÉS TEMPS"

Els experts de RaboBank són encara més crítics, en comentar que "vam estar més temps a baix. Després vam estar més amunt per més temps. Ara estarem equivocats per més temps".

"No compartim l'optimisme de la Fed sobre un aterratge suau, i creiem que és més probable que vegem un deteriorament de les dades econòmiques abans de la reunió del novembre, evitant augments addicionals de les taxes", sentencien.

La seva previsió és que "l'economia nord-americana caigui en recessió a l'últim trimestre d'aquest any com a resultat de l'impacte retardat de la política monetària. Considerem que les projeccions són massa optimistes, no només perquè reflecteixen un aterratge suau, sinó també perquè tenim alguns dubtes sobre la tornada gradual a l'objectiu d'inflació del 2%".

Finalment, assenyalen que "les nostres previsions són més estanflacionàries: esperem més estancament econòmic i una inflació més persistent".

TD SECURITIES: RECESSIÓ AL PRIMER TRIMESTRE

Per part seva, la companyia nord-americana TD Securities segueix esperant "que la Fed mantingui els tipus als nivells actuals", sense fer una pujada abans de final d'any.

"A diferència del banc central, el nostre escenari base inclou una recessió que començarà el primer trimestre del 2024, cosa que esperem que acceleri l'inici de les retallades de tipus".

Per això, esperen la primera baixada de tipus "el març del 2024; i un total de 300 punts bàsics de retallades durant el 2024", davant la reducció de 50 punts bàsics en el preu del diner estimats per l'organisme.

En la mateixa línia, Oxford Economics espera que la Fed no pugi tipus el 2023 per "la millora contínua de la inflació i el refredament de les condicions del mercat laboral" que preveuen per als propers mesos.

De cara al 2024, anticipen almenys una baixada de 75 punts bàsics en els tipus. I afegeixen que "les taxes podrien caure més que les darreres projeccions de la Fed si les dades mostren un progrés més ràpid per tornar la inflació a l'objectiu del 2%".

Finalment, els analistes de Danske Bank afirmen que “seguim sent més pessimistes sobre les perspectives econòmiques i no modifiquem la nostra opinió sobre la Fed. Seguim esperant que no hi hagi més pujades de tipus i retallades trimestrals de 25 punts bàsics a partir del primer trimestre de 2024".

Últimas noticias