El mercat anticipa que la Fed no tocarà els tipus fins a finals de 2020
Powell comentarà que la política monetària actual està al camí adequada
La Reserva Federal (Fed) no tocarà els tipus d'interès com a mínim fins a finals de 2020. Aquesta és la previsió actual que maneja el consens de mercat sobre l'evolució del preu dels diners als Estats Units durant el proper any. Segons dades del CME Group, la probabilitat que el banc central nord-americà mantingui els interessos en la forquilla actual de l'1,5%-1,75% l'abril de 2020 és del 71%.
I per a les següents reunions de la Fed, aquesta probabilitat segueix sent majoritària (57% el juliol, 51% el setembre, el 47% el novembre i 42% el desembre). Per a l'última reunió de l'any que ve, la probabilitat actual d'una baixada és del 38%, així que el mercat no espera canvis almenys fins a aquesta data.
Per què? Els analistes de TD Securities esperen que la Fed "reiteri que els riscos per a les perspectives són equilibrats" i que anticipi "paciència per decidir futurs moviments". A més, preveuen que Powell "probablement repeteixi que l'economia i la política monetària romanen en bon lloc" i que la Fed "mantindrà la seva postura depenent de les dades".
El seu escenari és que "l'ajust de meitat de cicle" econòmic (tres baixades de tipus consecutives el juliol, setembre i novembre) ha acabat. En la seva opinió, la Fed també reiterarà que una "reavaluació material en les perspectives és una condició prèvia" per pujar o baixar els tipus d'interès.
Durant la passada reunió, Powell va comentar que no tocaran els tipus llevat que es produeixi un gran repunt de la inflació o una desacceleració econòmica molt pronunciada, cosa que no contemplen a mitjà i llarg termini. TD Securities no anticipa cap vot en contra dins el FOMC, el Comitè Executiu que decideix la política monetària, per primera vegada des de maig.
Juan Ramón Casanovas, gestor de Bank Degroof Petercam Spain, apunta que "les últimes xifres d'ocupació dels EUA, que, a més, van ser millors del que s'esperava, són una de les raons per les quals pensem que no es justifica una nova baixada de tipus".
A més, François Rimeu, estrateg de la Française AM, comenta que "amb la guerra comercial encara en curs i després de tres retallades preventius dels tipus, creiem que és el moment que Powell adopti una postura d''esperar i veure' que podria mantenir diversos mesos".
Rimeu no espera cap canvi en l'orientació cap al futur, cosa que posa en relleu les incerteses que encara persisteixen a causa dels esdeveniments mundials. Per a aquest expert, "els riscos d'inflació se seguiran qualificant com atenuats" i la Fed "descriurà la seva actual postura com apropiada".
En aquest escenari, Rimeu tampoc espera cap canvi material en les perspectives de tipus d'interès dels membres del FOMC (l'anomenat dot plot) ni a les seves previsions macroeconòmiques. En la seva opinió, "aquesta reunió no hauria de tenir un impacte rellevant al mercat".
Finalment, Franck Dixmier, expert d'Allianz Global Investors, comenta que "la Fed continua sota una pressió política constant" (Trump) però que "ara està lliure de pressió per part del mercat", ja que els experts "han revisat significativament les seves perspectives de reducció de tipus el 2020 i esperen només una retallada de 25 punts bàsics.
Segons la seva valoració, la Fed mantindrà "els tipus a nivells actuals sempre que la informació econòmica futura es mantingui en línia amb les expectatives". I recorda que el vicepresident de la Fed, John Williams, ha assenyalat que només una desacceleració de l'economia nord-americana per sota del seu potencial (2%) o una major pressió a la baixa sobre la inflació podria justificar futures retallades.
Per això, Dixmier destaca que "l'evolució econòmica durant el primer semestre del 2020 serà decisiva per a la posició futura de la política monetària dels EUA". En la seva opinió, la variable clau serà l'evolució de les negociacions comercials amb la Xina, "ja que les tensions actuals estan afectant tant el clima empresarial com la confiança del consumidor". En particular, considera aquest expert, "la Fed necessitarà controlar si la desacceleració del sector industrial resulta contagiosa i s'estén al sector de serveis, que és un element clau del creixement futur".