El mercat tem que Trump perdi el control del coronavirus, segons AXA
La incertesa sobre l'escala de l'impacte del Covid-19 als EUA continua sent alta
El mercat té por que Donald Trump perdi el control sobre el coronavirus als Estats Units, segons AXA Investment Managers. David Page, estratega de la signatura, afirma que "hi ha preocupació que el número (de contagiats) encara sigui baix (als EUA) només per les dificultats amb les proves". En la seva opinió, això "suggereix un problema de molt més abast". Per això, indica que "la incertesa sobre l'escala de l'impacte del Covid-19 continua sent alta".
Noticia relacionada
Trump declara la emergencia nacional en Estados Unidos por el coronavirusLa resposta de Trump a la crisi sanitària causada per la pandèmia ha estat molt criticada als EUA i a d'altres regions com ara Europa. L'últim exemple d'aquesta mala gestió s'ha pogut veure als estats pròxims a la ciutat de Nova York, una de les zones més afectades. Nova York, Nova Jersey and Connecticut van anunciar aquest dilluns que actuaran junts per suprimir les reunions i el comerç amb l'objectiu de frenar la propagació del nou coronavirus.
"Si el govern federal no pren mesures ràpidament, els estats es veuran obligats a fer coses pel seu compte", va advertir Andrew Cuomo, governador de Nova York. Els tres estats van afirmar en un comunicat que estan prenent mesures "enmig d'una falta de direcció federal i estàndards nacionals".
L'agència Bloomberg ha assenyalat en un article molt crític amb Trump les seves declaracions públiques incorrectes i que fins i tot anaven en contra de les recomanacions dels seus propis experts. També ha qualificat la resposta de la seva Administració com a "confusa i lenta", cosa que ha provocat respostes molt diferents a cada estat a l'hora de contenir la pandèmia.
A la darrera roda de premsa, que es va fer aquest mateix dilluns, es va poder veure un mandatari superat. Segons les seves pròpies paraules, els Estats Units "podria estar" entrant en una recessió i el brot de coronavirus no serà contingut "com a mínim fins al mes de juliol o agost".
Noticia relacionada
La Reserva Federal baja los tipos a cero y anuncia un QE de 700.000 millonesPer a David Page, les mesures d'emergència anunciades per la Fed "reflecteixen l'impacte creixent que s'espera que tingui el Covid-19 sobre l'economia americana, tant per l'esfondrament de l'activitat econòmica mundial com per la interrupció regional i el nombre d'afectats als EUA".
Fins aquest moment, s'han comptabilitzat 3.813 infectats al país i han mort 69 persones, segons dades de la Universitat Johns Hopkins. A més de Nova York, els estats més afectats són Washington i Califòrnia. Però de moment, no hi ha una estratègia definida a nivell nacional. Per exemple, 11 estats han prohibit els sopars als restaurants, però la resta no ha pres cap mesura.
Un altre dels principals problemes ha estat el retard a l'hora d'efectuar proves a la població; els tests no han estat disponibles per diversos problemes de subministrament i traves burocràtiques, la qual cosa posa en dubte l'estat de la propagació en els diferents territoris.
Noticia relacionada
Trump reconoce que Estados Unidos "podría estar" entrando en una recesión"No hem vist una escalada prou urgent a les proves, l'aïllament i el rastreig de contactes, que és la columna vertebral de la resposta", ha assenyalat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Tenim un missatge simple per a tots els països: test, test, test", ha afegit, en referència indirecta als EUA.
En un país de 327 milions d'habitants, dels quals uns 27 milions no tenen cobertura sanitària, els dubtes sobre la contenció del Covid-19 són molt nombrosos. "Als Estats Units, 27 milions de persones no tenen cobertura sanitària. Francament, crec que els costarà molt controlar l'epidèmia", ha comentat Rafael Bengoa, ex assessor de l'OMS i exconseller de Sanitat del País Basc.
Les vendes massiva a Wall Street durant l'últim mes ha estat tan important que els inversors ja han descomptat que l'economia americana entrarà en recessió, segons les dades històriques de caigudes registrats a la Borsa de Nova York abans de les recessions econòmiques que ha recopilat la signatura RBC.
Les pèrdues mitjanes del mercat relacionades amb la recessió se situen entre el 24% i el 32% en el cas del S&P 500, segons l'estudi d'RBC. I atès que la correcció actual, superior al 25% des del màxim preu, ha estat la més ràpida de la història, sembla que els inversors pensen que els Estats Units s'encamina cap a una recessió significativa.
El temps dirà si Donald Trump surt victoriós d'aquesta crisi com ha estat capaç se sortir-se'n amb altres assumptes des que va arribar a la Casa Blanca, però clarament el coronavirus s'ha convertit en el principal risc tant per a la economia americana com per a les seves opcions de tornar a ser reelegit president.