El Japó proposa el vicegovernador del BoJ, Masayoshi Amamiya, per substituir Kuroda
Ha estat l'arquitecte de les polítiques adoptades en els darrers anys
El govern japonès ha sondejat el vicegovernador del Banc del Japó (BoJ), Masayoshi Amamiya, com a possible successor de l'actual governador, Haruhiko Kuroda. Serà el primer canvi de lideratge al banc central en una dècada.
Així ho ha avançat el diari Nikkei aquest dilluns, citant fonts anònimes del Govern i del partit governant, tot i que posteriorment Bloomberg ha publicat que la informació havia estat desmentida pel portaveu adjunt de l'Executiu japonès.
Segons el mitjà asiàtic, el proper cap del BoJ s'enfrontarà a la delicada tasca de normalitzar la política monetària ultralaxa, que està suscitant cada vegada més crítiques públiques per distorsionar el funcionament del mercat, després dels passos fets per altres bancs centrals com la Reserva Federal nord-americà (Fed), el Banc Central Europeu (BCE) o el Banc d'Anglaterra (BoE).
Tot i això, la proposta d'Amimiya ha estat rebuda amb tebior, ja que el banquer, de 67 anys, és l'arquitecte de la majoria de les polítiques que s'han adoptat durant el mandat de Kuroda. Amamiya ha participat en el procés de planificació i presa de decisions de la política monetària ultralaxa de l'actual governador, per la qual cosa el mercat considera que no faria un gir dràstic cap a la normalització.
L'administració del primer ministre Fumio Kishida presentarà aquest mes al Parlament els seus candidats al lloc de governador del Banc del Japó i als dos llocs de vicegovernadors, ja que el mandat de Kuroda finalitza el 8 d'abril. Els governadors del BoJ són nomenats per períodes de cinc anys i requereixen l'aprovació de les dues cambres del Parlament nipó.
Si finalment Amamiya és designat per al lloc, es convertiria en el primer governador del BoJ, des del predecessor de Kuroda, a ser promogut des de dins del banc central. Actualment Amamiya és subgovernador amb Masazumi Wakatabe, però el seu mandat finalitza el 19 de març.
POLÍTICA ULTRALAXA
El BoJ ha aplicat un nivell de relaxació monetària sense precedents durant la darrera dècada sota el mandat de Kuroda, que va assumir el càrrec el 2013, amb l'objectiu d'aconseguir una inflació estable del 2%. No obstant, ara l'IPC se situa a la cota més elevada en dècades (4%).
A més, encara que les compres de deute públic a gran escala del banc han ajudat el Japó a lluitar contra la deflació, han estat criticades per soscavar les funcions del mercat i la salut fiscal del país. Retirar aquestes mesures sense commocionar l'economia i els mercats financers del Japó requerirà una profunda experiència en la formulació de polítiques monetàries, i potser per això ha sortit a la palestra el nom d'Amimiya.
I és que ha participat en gairebé totes les mesures clau del banc per lluitar contra la deflació, des de la relaxació quantitativa el 2001 fins al control de la corba de rendiments que segueix vigent avui dia. A més Amamiya ha donat suport a Kuroda des del 2013, primer com a director executiu i després com a subgovernador.
EL REPTE DEL BOJ
En qualsevol cas, cal recordar que el Banc del Japó té actualment més de la meitat del deute públic japonès en circulació, cosa que el converteix en gestor de facto del deute del país. Per això la tasca de normalitzar la política monetària serà àrdua: fer-ho massa ràpid podria commocionar els mercats financers.
Sense oblidar que el banc també haurà de considerar el possible impacte a les empreses, les llars i els mercats, que s'han acostumat a tipus ultrabaixos. A més, la taxa de creixement econòmic potencial del Japó se situa per sota del 0,5%, de manera que els canvis precipitats de política també podrien revifar la pressió deflacionista sobre el PIB.