L''Índex de Por i Avarícia' marca nivells de pànic extrem a Wall Street
Després de sofrir la seva caiguda superior al 15% des de màxims més ràpida de la història
Actualitzat : 13:22
L''Índex de Por i Avarícia' ha marcat nivells històrics de pànic extrem a Wall Street. Aquest indicador, elaborat per la CNN i denominat als EUA 'Fear & Greed Index', ha variat des de 'Avarícia' a 'Pànic extrem' en tot just un mes, i això que la Borsa de Nova York cotitzava a nivells rècord a mitjans de febrer.
Noticia relacionada
Lunes Negro en Wall Street, que se desploma un 7% tras el crash del petróleoEls inversors han passat d'una 'zona de confort' per la confiança en els bancs centrals i la creença que l'expansió del coronavirus seria continguda en el primer trimestre a una 'zona de pànic' provocada per l'expansió del Covid-19 per tot el món.
Wall Street ha sofert la seva caiguda superior al 15% des de màxims històrics més ràpida de la història, i tot i que encara no ha entrat en el que es coneix com a 'mercat baixista' (caiguda superior al 20% des de màxims), la incertesa provocada per l'impacte econòmic del coronavirus és tan elevada que ha desfermat una onada de vendes a les borses mundials.
Per si això fos poc, el crash del petroli, provocat per la guerra que ha esclatat entre l'Aràbia Saudita i Rússia deprés del fracàs d'arribar a un acord per retallar la producció, ha enfonsat les companyies petrolieres de tot el món, cosa que no es veia als mercats des de 1991, en plena Guerra del Golf.
Noticia relacionada
El Ibex se hunde un 25% desde máximos anuales y ataca el soporte clave de los 7.600"Nosaltres opinem que és probable que l'audaç maniobra de l'Aràbia Saudita condueixi a una destrucció mútua, ja que tots els involucrats patiran un dolor sever als nivells de preus actuals", afirmen els analistes de Rabobank.
En paral·lel, l'Índex VIX de volatilitat s'ha disparat un 32%, per sobre de 55 punts, després d'enfilar-se fins als 62 punts aquest dilluns, quan els índexs novaiorquesos es van desplomar un 7%, en la seva major caiguda des de la crisi financera de 2008.
En aquest escenari, els bons superen les accions en 22,74 punts percentuals durant els últims 20 dies de negociació, segons dades de CNN Money. Aquestes xifres s'apropen al comportament més feble de les accions en relació amb els bons dels últims dos anys, i indica que els inversors estan fugint de les accions de risc i es refugien a la seguretat dels bons.
Noticia relacionada
Bank of New York: el coronavirus es un "shock de oferta y demanda" difícil de parar"L'escala dels moviments del mercat financer en resposta al brot de coronavirus recorda la de la la crisi financera mundial", afirmen des de BlackRock Investment Institute. "No obstant això, no creiem que torni a ser com al 2008", afegeixen els experts del fons d'inversió més gran del món.
"És probable que l'impacte del virus sigui gran i agut, però creiem que els inversors han de ser equilibrats, tenir una perspectiva a llarg termini i mantenir les seves inversions", comenten. En la seva opinió, l'economia "resta sobre una base més sòlida i el sistema financer és més robust en comparació amb 2008".
Hi ha opinions molt més pessimistes. Els riscos de recessió global s'han agreujat. Com més temps afecti el brot l'activitat econòmica, més fort serà el xoc sobre la demanda, provocant una dinàmica recessiva, ha explicat Moody's. "En particular, una reculada sostinguda en el consum, juntament amb tancaments estesos de negocis, perjudicaria els guanys, generaria acomiadaments i afectaria el sentiment. Tals condicions podrien en última instància alimentar una dinàmica recessiva autosostenible", ha conclòs l'agència.