L'Ibex cau un 5%, la xifra més alta des de març, llastrat per banca i turisme

El temor a una segona onada de coronavirus tensiona les borses mundials

Per

Bolsamania | 11 jun, 2020

Actualitzat : 18:12

L'Ibex 35 s'ha enfonsat més del 5,04%, fins a 7.278 punts, pel temor a un rebrot del coronavirus als Estats Units. Els estats de Texas, Florida i Califòrnia, que van ser dels primers a reobrir després del confinament, han reportat un increment important de casos i hospitalitzacions. Es tracta de la caiguda més forta de l'índex espanyol des del 16 de març, quan es va enfonsar un 7,8%, després de desplomar-se un 14% el 12 de març (la caiguda més gran de la seva història).

Dins de l'Ibex, els valors més afectats per un repunt de l'aversió al risc són els del sector turístic (IAG, Amadeus, Meliá, NH, eDreams), així com els bancs (Santander, Sabadell, BBVA).

L'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) estima que el sector turístic espanyol perdrà 83.00 milions d'euros en ingressos el 2020, la qual cosa comportarà a més la pèrdua d'un milió de llocs de treball.

A més, les fortes caigudes del petroli han perjudicat a Repsol; i Telefónica i Inditex també han baixat amb força, en una jornada molt negativa.

Tot això, després que la Reserva Federal (Fed) mantingués aquest dimecres els tipus d'interès sense canvis i indiqués que no espera apujar-los fins al 2022. La Fed també va dir que preveu que l'economia nord-americana es contraurà un 6,5% el 2020 abans d'expandir-se un 5% el 2021.

"No estem pensant en apujar les taxes. Ni tan sols no estem pensant en pensar en augmentar les taxes", va assenyalar el president de la Fed, Jerome Powell. "El que estem pensant és donar suport a l'economia. Creiem que això demanarà temps", va afegir. La cautela dels seus comentaris, malgrat la promesa d'estímuls il·limitats, han provocat un gir baixista molt abrupte a Wall Street després dels màxims històrics que va marcar aquest dijous el Nasdaq per sobre de 10.000 punts.

Avui els inversors estaran atents a la reunió dels ministres de Finances de la zona euro, en la qual es discutirà el paquet de recuperació de la Unió Europea (UE) de 750.000 milions i la successió de la presidència de l'Eurogrup.

Nadia Calviño sona entre els favorits per ocupar aquest lloc després de la renúncia de Mário Centeno, i aquest dijous s'ha posicionat públicament per a la presidència, en comentar que "és bo que es parli d'un candidat espanyol".

Als Estats Units les peticions setmanals del subsidi d'atur segueixen sent elevades, encara que han baixat fins als 1,52 milions d'ocupacions, gairebé en línia amb els 1,55 milions que pronosticaven els analistes.

Després d'aquestes referències, l'euro puja un 0,02% i es canvia a 1,1371 dòlars. A més, el petroli Brent baixa un 7%, fins a 38,71 dòlars; i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,61%, mentre la prima de risc avança fins a 103 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

Mentrestant, pel que fa a l'aspecte tècnic de l'Ibex, enfonsament del 5%, que cerca el suport dels 7.200 punts. Entre els 7.200 i els 7.000 punts el més normal és que tornin les compres, explica César Nuez, analista de Bolsamanía..

"No obstant això, per confirmar el final de les caigudes del curt termini hauríem d'esperar a una figura de fortalesa que de moment brilla per la seva absència. Cal tenir molt present també el buit baixista que ha deixat aquest dijous a l'obertura (7.663 punts) i que funcionarà ara com a primer nivell de resistència", conclou aquest expert.

Últimas noticias