L'Ibex (-0,72%) torna al roig després del fracàs de l'Eurogrup i el declivi de l'optimisme
La reunió de ministres de Finances ha acabat sense cap acord després de 16 hores
Actualitzat : 17:50
Els índexs europeus tornen a caure aquest dimecres (Ibex: -0,72%, 6.951; Dax: -0,45%; Cac: -0,56%; Ftse 100: -1%) després de saber-se que la reunió de l'Eurogrup ha acabat sense cap acord sobre els mecanismes econòmics per afrontar la crisi del coronavirus després de 16 hores de debat. La trobada es reprendrà aquest dijous.
"França, Espanya i Itàlia volen avançar en el disseny d'un instrument de deute conjunt ('coronabons'), però els països més conservadors fiscalment, com Alemanya, són més escèptics i poc inclinats a signar xecs en blanc", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. "Itàlia no vol que s'estableixin condicions per als diners que es lliuraran, mentre que els holandesos volen tenir veu i vot en com i on es gasten els diners", afegeix.
A més, tampoc ajuda que l'optimisme per un suposat declivi del virus, que ha impulsat les borses a l'alça aquestes dues últimes jornades, s'està desinflant. Les morts a Espanya van augmentar ahir després de quatre dies consecutius amb descensos: i han tornat a augmentar aquest dimecres (757 morts en les últimes 24 hores).
"Aquest canvi de sentiment (cap al pessimisme) va cobrar més força la jornada passada després del tancament europeu, quan Nova York va publicar les seves últimes xifres, que mostraven el seu pitjor dia de la crisi en termes de morts, fins i tot quan les infeccions es van alentir", explica Hewson.
El president dels EUA, Donald Trump, va culpar aquest dimarts a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per haver-se equivocat amb "tots els aspectes" de la pandèmia i va amenaçar amb retirar el finançament a l'organització internacional.
“Rep enormes quantitats de diners dels Estats Units” i “es va equivocar”, manté el líder nord-americà. “Podrien haver-ho dit mesos abans. Haurien d'haver-ho sabut i probablement ni ho sabien”, va asseverar. “Suspendrem els diners que gastem en l'OMS”, “ens ho mirarem”, va dir Trump en la seva roda de premsa diària sobre l'evolució de la crisi sanitària.
Quant a altres aspectes destacats de la jornada, avui es publiquen les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed). A més, en el pla micro, per si hi no n'hi hagués prou, es comencen a conèixer resultats. Tesco ha comunicat els seus, i ha aprofitat per quantificar l'impacte que tindrà el virus en el seu negoci, de més de 1.000 milions d'euros.
ANÀLISI TÈCNICA
"Tot i que tanquem lluny dels mínims del dia les caigudes d'aquest dimecres no signifiquen res, no deterioren l'estructura de rebot dels últims dies/setmanes", explica José María Rodriguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Portem un parell de setmanes dins d'un lateral comprès entre els 7.100 i els 6.450 punts en xifres rodones. I per tant, i atès que no s'ha perforat cap suport de molt curt termini, pot dir-se que les condicions per continuar escalant posicions a curt termini romanen intactes", matisa.
"Els objectius per al rebot, els mateixos que ja hem comentat: els 7.400 punts i per damunt, els 8.000 (50% d'ajust/reculada). I com a suport tenim els 6.425", finalitza l'expert.