L'Ibex pateix la major caiguda de la història per davant del Brexit i Lehman Brothers
Ha tancat amb una caiguda del 14% fins als 6.390 punts
L'Ibex ha tancat aquesta tarda la pitjor sessió de la seva història, s'ha desplomat un 14,06% fins als 6.390 punts. No és que hagi estat pitjor que la caiguda d'un 9,14% després de la fallida de Lehman Brothers, sinó que ha estat encara més gran que la que es va registrar després del triomf del Brèxit el 24 de juny de 2016. Llavors es va deixar un 12,35%.
El Brexit, la segona pitjor caiguda, podria dir-se que va ser un esglai puntal. De fet, en tan sols quatre dies va aconseguir trencar la ratxa baixista. El dia 28 va aconseguir tancar amb una pujada del 2,48%. I el 2 de setembre ja havia aconseguit recuperar-se del tot.
L'escenari després de la fallida de Lehman Brothers va ser una mica diferent al del Brèxit. La fallida del banc inversió va desencadenar una crisi mundial de la qual els mercats van trigar anys a recuperar-se. La crisi financera va fer que l'Ibex marqués un mínim de 6.702 punts a mitjans de març de 2009. Si es té en compte que al desembre de 2007 estava cotitzant a la zona dels 16.000 punts, la caiguda va ser del 58%.
Noticia relacionada
Tocado y hundido: el Ibex se desploma un 37% desde máximos anuales y mira a los 6.000 puntosAquesta vegada, la situació és molt diferent. L'Ibex porta setmanes amb pèrdues fortes, acumulant una caiguda del 37% des dels màxims anuals. Al selectiu espanyol estan notant en carn pròpia l'efecte del coronavirus, però ha estat el BCE, decidint no rebaixar els tipus d'interès, qui li ha clavat la punyalada definitiva.
En aquest moment, el mercat espanyol viu en la incertesa total i no pot anticipar-se quan acabarà. Els experts sanitaris asseguren que els casos d'afectats per coronavirus Covid-19 continuaran disparant-se almenys durant dues setmanes més. Mentre això continuï, la por seguirà molt present a la societat, cosa que sembla que va de la mà amb els números vermells dels mercats.
El petroli tampoc no ha estat gaire bon aliat per a l'Ibex. El barril de Brent, el petroli de referència a la Unió Europea, es paga a 32 dòlars, un preu que no es veia des de març de 2004. Mentre que el West Texas, referència als Estats Units, es paga a 31 dòlars. En aquest cas cal remuntar-se fins a 2003 per trobar una xifra tan baixa. Això ha torpedinat la cotització de Repsol, que ha tancat amb una caiguda del 13,93%.
El coronavirus no sols ha provocat un moment històric a l'Ibex 35. Als Estats Units tampoc s'hi està vivint un bon moment. El Dow Jones s'ha desplomat gairebé un 30% des del seu màxim històric, això ha provocat que entri en el que es denomina 'bear market' (mercat baixista) després de liquidar el mercat alcista que va començar fa just 11 anys, al març de 2009.
Una cosa molt semblant està tenint lloc a l'S&P 500 i el Nasdaq, que acumulen una caiguda del 27% des dels màxims de mitjans de febrer.