L'Ibex (+4,7%) recupera les pèrdues de la setmana passada per un possible vaccí

El selectiu va perdre la setmana passada el suport dels 6.580 punts

Per

Bolsamania | 18 mai, 2020

Actualitzat : 18:06

L'Ibex ha aconseguit recuperar les pèrdues de la setmana passada, i acaba el dilluns amb una pujada del 4,7%, prop dels 6.800 punts. Recordem que divendres passat va abandonar, en el tancament setmanal, el suport que tenia als 6.580 punts. La resta de borses europees també ho han fet bé i han avançat al voltant d'un 4% de mitjana.

Diuen els experts que hi ha optimisme entre els inversors a mesura que els països van desbloquejant la seva activitat. No obstant això, també destaquen que aquest cap de setmana hi ha hagut protestes pel ritme del desconfinament, per a alguns massa lent.

Però, sens dubte, la notícia del dia ve de l'altre costat de l'Atlàntic. La farmacèutica nord-americana Moderna ha anunciat resultats positius del seu vaccí contra la Covid-19. Això l'ha impulsat en borsa prop d'un 30% a l'obertura de Wall Street. A aquestes hores del dilluns s'ha desinflat lleugerament, i les seves accions avancen prop d'un 23%.

Al mercat espanyol -i a cinc mercats europeus més- la notícia del matí és la decisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de suspendre el veto als curts a partir d'aquest dimarts. Dins del selectiu han destacat avui les fortes alces d'IAG (+11,20%) i Meliá (+9,15%), dos dels valors més castigats per aquesta crisi.

D'altra banda, avui els mercats cotitzen les paraules d'aquest diumenge del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell. Powell va dir a la CNBC que "a llarg i fins i tot a mitjà termini, no hauries d'apostar contra de l'economia americana. L'economia americana es recuperarà".

"Assumint que no hi hagi una segona ona de coronavirus, crec que veuran que l'economia es recupera de manera constant durant la segona meitat de l'any", va afegir. No obstant això, va advertir: "perquè l'economia es recuperi completament, caldrà esperar l'arribada d'un vaccí".

En el pla empresarial, aquest dilluns destaquen els resultats de Ryanair. El benefici net per a l'any fiscal 2020 va caure un 27% enmig de la pandèmia de coronavirus i els costos més alts. L'aerolínia ha anticipat pèrdues per als dos primers trimestres d'aquest exercici fiscal.

D'altra banda, les tensions entre els EUA i la Xina es troben de nou en el punt de mira aquesta setmana. L'administració Trump va intensificar la seva campanya de culpar la Xina per la pandèmia de coronavirus, amb un assessor del president suggerint que Pequín va enviar els passatgers de les aerolínies a propagar la infecció per tot el món. La Xina, mentrestant, va criticar les noves restriccions a les exportacions dels EUA dirigides a empreses com Huawei Technologies, i es va comprometre a prendre totes les mesures necessàries per defensar a les seves companyies. Finalment, el Secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, va advertir a la Xina que no interferís en el treball dels periodistes nord-americans a Hong Kong.

A tot això s'hi afegeix que Gran Bretanya s'ha convertit en focus d'atenció per a les esperances del vaccí de la Covid-19: AstraZeneca afirma que pretén posar a la disposició del país fins a 30 milions de dosis al setembre, i s'ha compromès a lliurar 100 milions de dosis enguany, si la inoculació -que ja està sent estudiada en humans- té èxit, informa Bloomberg.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'Ibex tanca amb força, amb pujades, i a màxims de la sessió. I aconsegueix fer-ho impulsat principalment per les companyies relacionades amb el sector del turisme (IAG, Amadeus) i del sector financer que, com sabem, és un dels dos grans motors del nostre mercat. L'altre motor és l'elèctric/energètic, el de les 'utilities'", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

"El que és realment important és que hem salvat una bola de partit, un 'match ball', vist el tancament de l'Ibex la setmana passada. I deixa la porta oberta a un nou atac a la important resistència que tenim als 7.210 punts, els màxims d'abril", matisa.

"Només tancant per sobre d'aquesta resistència tindrem la confirmació de l'inici d'un nou impuls alcista que ens pot acabar portant als 8.000 punts, coincidint amb un ajust/reculada del 50% de la forta correcció prèvia. Per baix, pel costat dels suports, la clau són ara els mínims de la setmana passada, els 6.420", finalitza l'expert.

Últimas noticias