L'Ibex rebota amb força un 6,4% després de les mesures econòmiques de Sánchez

Va arribar a enfonsar-se prop d'un 8% a la jornada d'ahir

Per

Bolsamania | 17 mar, 2020

Actualitzat : 17:47

L'Ibex 35 ha rebotat un 6,41%, fins a 6.498,50 punts,després de conèixer les mesures econòmiques que implementarà el Govern de Pedro Sánchez per intentar frenar l'impacte del coronavirus. El president ha anunciat una bateria de mesures econòmiques per a la "mobilització de 200.000 milions d'euros", que inclou una línia d'avals per valor de "100.000 milions d'euros".

Sánchez també ha anunciat l'exoneració del pagament de cotitzacions a aquelles empreses que, enlloc d'acomiadar treballadors, s'acullin a expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTE); i també la creació d'un mecanisme perquè els grups estrangers no puguin llançar una oferta pública d'adquisició (opa) sobre cap empresa espanyola que pertanyi a sectors estratègics.

La mesura anunciada anit per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ha optat per a intentar frenar les caigudes per imposar un veto a les posicions curtes un mes (prorrogable dos mesos més), també ha afavorit el rebot.

Els inversors estan molt preocupats pel calibre de la crisi del coronavirus, que les mesures preses fins ara fan palès, i aquesta preocupació es reflecteix clarament a les borses. Wall Street es va desplomar en la passada sessió un 12% també perquè Donald Trump va reconèixer un secret que ja coneix tothom: que els Estats Units -també- està en risc d'entrar en recessió.

Mentrestant, el virus continua propagant-se pel món, especialment per Europa i els Estats Units. Itàlia i Espanya continuen sent els països més afectats del Vell Continent, però França i Alemanya també han comunicat un fort augment dels casos. El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar que la Unió Europea (UE) tancarà les fronteres exteriors a partir d'aquest dimarts, i va ordenar als francesos que s'estiguin a casa seva durant 15 dies a causa del brot de coronavirus.

Al Regne Unit, el Govern, que fins ara havia mantingut una actitud més aviat laxa i indiferent al coronavirus, ha intensificat els consells públics per a fer-li front, tot i que encara no ha tancat les escoles. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha indicat que el país ha d'evitar el contacte social.

"Ara és el moment de deixar de tenir contacte no essencial amb els altres i de suspendre tots els viatges innecessaris", va dir Johnson en una conferència de premsa. "Cal d'evitar els pubs, clubs, teatres i altres llocs socials d'aquest tipus", va afegir.

En un altre ordre de coses, el Banc de Suècia ha anunciat un paquet econòmic per fer front al coronavirus que inclou una QE (programa de compra d'actius) de 300.000 milions de corones sueques. A més, avui es publica el ZEW de març a Alemanya, que els experts assenyalen que mostrarà una "davallada significativa". En qualsevol cas, Danske Bank subratlla que, donades les circumstàncies, les dades ara són secundàries.

Finalment, pel que fa a l'aspecte tècnic de l'Ibex, els analistes de Bolsamanía expliquen que intentarà aferrar-se com pugui als mínims de 2012, els 5.900 punts. De moment, els està respectant.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

Sembla que per fi arriba el rebot, la qual cosa no vol dir que no puguem tornar a caure durant les properes sessions. I és que, insisteixo, el rebot al qual em refereixo no és a una sessió del 7%, ni del 10%. És més un moviment sostingut en el temps i que perfectament ens pot portar a rebotar/ajustar proporcionalment l'últim 'crash' al qual hem assistit. Què menys que un rebot del 20% després d'una caiguda del 43%. A això és al que ens referim com a rebot", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I després no es pot descartar una recaiguda cap al suport dels 5.900 punts: els mínims de 2012. Aquí és on el preu ens ha dit que tenim un sòl de mercat. Ja veurem amb el pas del temps si es tracta d'una cosa temporal o no. Però ara toca rebotar", afegeix aquest expert.

Últimas noticias