L'Ibex (+1,1%) manté el rebot gràcies al suport de Repsol i Endesa
La petroliera ha presentat resultats i ha reafirmat el seu compromís amb el dividend
Actualitzat : 17:52
L'Ibex i la resta de borses europees han rebotat aquest dimarts, encara la majoria ha registrat pujades pròximes al 2% mentre que en canvi l'Ibex s'ha desinflat i ha tancat amb un avanç de només un 1,1%%. El selectiu espanyol s'ha impulsat amb les importants alces de Repsol (+13,20%) i Endesa (3,5%) (després de publicar resultats), i també dels bancs. Fora del nostre país, destaquen els comptes de BNP Paribas (redueix un 33% el benefici per l'impacte de la Covid-19).
Una de les principals notícies del dia és que el Banc Central Europeu (BCE) ha convocat una reunió d'urgència aquesta tarda per valorar la decisió del Tribunal Constitucional d'Alemanya, que ha fet públic el seu veredicte sobre el programa de compra de deute públic llançat pel BCE al 2015 (PSPP per les seves sigles en anglès).
Al seu veredicte, el Tribunal Constitucional d'Alemanya ha desestimat parcialment la reclamació presentada fa gairebé mitja dècada per un grup d'acadèmics i empresaris alemanys contra el programa de compres de deute públic, però sí que considera que l'entitat ha excedit les seves atribucions i que aquest programa té un abast desproporcionat. El Tribunal ha exigit a l'institut emissor de l'eurozona introduir "en un termini màxim de tres mesos" els canvis necessaris per justificar la proporcionalitat dels objectius del seu programa.
A pesar que a la seva sentència el Tribunal de Karlsruhe n'ha deixat explícitament al marge "les mesures d'assistència financera adoptades per la UE i el BCE en el context de la crisi del coronavirus", com el programa PEPP, les condicions exigides al BCE per a la participació del Bundesbank poden percebre's com una limitació de la potència de foc del banc central per abordar la crisi del Covid-19.
Quant a les dades macro de la jornada, l'atur d'Espanya puja a l'abril en 282.891 persones, la dada més alta en un mes d'abril de la història. Avui es publica també l'ISM no manufacturer a l'altre costat de l'Atlàntic. Recordem que demà es coneixeran els PMI serveis a Europa i que es preveu que siguin "catastròfics".
Noticia relacionada
Cinco razones para explicar que el Ibex siempre suba menos que Europa y Wall StreetEl rebot del preu del petroli va contribuir durant la sessió d'ahir a la recuperació a Wall Street, segons expliquen els experts, i aquest rebot continua aquest dimarts. El barril Brent cotitza a 28,31 dòlars i el West Texas, a 21,65 dòlars.
"El rebot del preu del petroli va ser impulsat en gran manera per les expectatives d'un repunt de la demanda a mesura que els governs continuen preparant-se per a la flexibilització gradual dels bloquejos. Itàlia i Espanya han relaxat algunes restriccions, mentre que el Govern de Regne Unit ha esbossat les seves últimes directrius per a una represa limitada de l'economia", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
En el capítol de les tensions entre la Xina i els EUA per les acusacions de l'Administració de Donald Trump al gegant asiàtic, al qual apunta com a causant del virus, la Xina ha contestat que aquestes acusacions són una "estratègia" per tapar la "incompetència" de Trump. Sigui com fora, el mercat està molt més tranquil quan tots dos països estan en sintonia. Un enfrontament tan directe fa preveure el pitjor quan, en un futur que ara sembla llunyà, tots dos reprenguin aquesta ara oblidada guerra comercial.
D'altra banda, el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les seves sigles en anglès) ha mantingut els tipus sense canvis en un 0,25%. L'organisme ha observat certes millores als mercats financers durant l'últim mes, amb els mercats de crèdit oberts a més empreses i els rendiments dels bons tornant a nivells molt baixos.
ANÀLISI TÈCNICA
"Demà farà un mes de la sessió alcista en la qual l'Ibex ens deixava un buit (suport) als 6.580 punts, el famós buit al qual tantes vegades hem fet referència aquestes últimes setmanes i que de moment ha actuat com a suport", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Un 'gap' que es va emplenar però que no s'ha tancat encara. Només que ara tenim una nova resistència al buit baixista d'aquest dilluns als 6.923 punts. I per sobre tenim els màxims d'abril, els màxims del rebot, els 7.210 punts. Resumint, cada vegada són més les resistències que tenim per damunt, i més els acostaments als nivells de suport", explica.
"Això no em genera precisament bones sensacions. Dit això, encara no s'ha perforat el suport més immediat, el buit alcista al qual abans hem referència. Mentre no es tanqui, podem dir que en el pitjor dels casos el biaix de 'trading' és lateral. Dins d'una fase correctiva de grau major, això sí", finalitza l'expert.