L'Ibex marca màxims anuals als 10.000 punts després dels estímuls xinesos pel coronavirus
El banc central del país ha rebaixat la seva taxa d'interès a mitjà termini a un any al 3,15% del 3,25%
Actualitzat : 10:27
Pujades en l'Ibex i la resta d'Europa (+0,2% de mitjana). El selectiu espanyol ha aconseguit marcar màxims anuals durant uns instants, en els 10.004,9 punts. Un altre que ha seguit l'Ibex és el DAX 30 alemany que, per tot just dos punts, ha aconseguit marcar també màxims anuals en la sessió d'aquest dilluns. D'altra banda, les places del Vell Continent segueixen amb la mirada pendent en l'evolució del coronavirus després que s'ha elevat el nombre de morts a 1.770 i els afectats depassen els 70.500.
Noticia relacionada
'En los bancos centrales confiamos': por qué han subido las bolsas pese al coronavirusTambé ha transcendit que el Govern xinès va amagar el brot del virus respiratori durant dues setmanes, a inicis de gener, abans de fer pública la seva detecció, però aquesta informació queda eclipsada per la ronda d'estímuls del Banc Popular de la Xina per a pal·liar els efectes adversos de l'epidèmia.
Les notícies que arriben del gegant asiàtic donen motius per ser optimistes. El banc central del país ha rebaixat la seva taxa d'interès a mitjà termini a un any al 3,15% del 3,25%. El banc central també va injectar al voltant de 200 mil milions de iuans (28.600 milions de dòlars) i va conduir una operació de repos reversos per valor de 100.000 milions de iuans (14.300 milions de dòlars), posant més efectiu en el mercat a través de compres de valors a curt termini.
Els analistes esperen que aquestes mesures siguin l'inici d'una ronda d'estímuls més àmplia per a les petites i mitjanes empreses, ja que “moltes de les companyies afectades no tenen accés als préstecs estatals”, indiquen els experts d'ING.
Encara a Àsia, la reacció a aquestes mesures del banc central ha insuflat ànim en les borses de la segona potència mundial, amb el Xangai composite pujant un 2,28% i el compost de Shenzhen més d'un 3%. El Hang Seng d'Hong Kong també avança un 0,5%. La cara amarga la posa el Japó, on el PIB es va contreure un 6,3 per cent en l'últim trimestre de 2019 respecte al mateix període de l'any anterior degut sobretot a la caiguda del consum domèstic, segons les dades publicades avui per l'Executiu. El Nikkei cau un 0,7%.
En el mercat de les divises, l'euro es manté prop dels mínims de gairebé tres anys aconseguits el divendres, quan la moneda comunitària va cedir fins a 1,0827 dòlars, el seu pitjor canvi des d'abril de 2017 i a la vora del buit alcista deixat per l'euro/dòlar després de les eleccions franceses d'aquest any, quan va guanyar Emmanuel Macron.
S'espera acció per a l'encreuament i els mercats en una setmana en què els bancs centrals d'Europa i els EUA centraran l'atenció, amb la publicació de les actes de totes dues entitats. Wall Street roman tancat per festiu local aquest dilluns.