L'Ibex cau un 2,8% aquesta setmana malgrat els estímuls del Govern i el BCE

El selectiu espanyol s'ha desplomat un 42% des del seu màxim anual de 10.083 punts

Per

Bolsamania | 20 mar, 2020

Actualitzat : 17:45

L'Ibex 35 ha pujat un 0,74%, fins a 6.443,30 punts, després d'un màxim intradia de 6.769 punts. Això, després d'una setmana marcada per les grans accions dels bancs centrals contra el coronavirus. Per a les següents, s'esperen veure més moviments fiscals per part dels Governs. Aquí a Espanya ja hem rebut aquesta setmana l'anunci del Govern de la mobilització de 200.000 milions d'euros per frenar al virus. Però s'està demanant una acció concertada comuna i més potent entre els diferents països per tal d'afrontar amb força la situació. Mentre arriben més actuacions, si alguna cosa ha quedat clara aquests dies és que el coronavirus continua propagant-se, que els afectats augmenten i que a Espanya no s'ha vist encara el pitjor.

Amb tot, alguns creuen que les borses podrien començar a reaccionar. Davant tantes mesures, tantes actuacions potents (l'última la del Banc d'Anglaterra, que ahir va baixar els tipus al 0,1% i va anunciar un programa de compra d'actius), hi ha qui considera que, econòmicament parlant, s'anirà frenant aquesta crisi. També hi ha qui té l'esperança que ja a l'abril es vegi el pic d'afectats pel virus i que les coses remetran abans de l'estiu. Ara bé, aquests són minoria, perquè la veritat és que les dades no enganyen i són descoratjadores.

De moment, aquest divendres s'estenen les alces a Europa del dijous després que a l'Àsia la sessió hagi estat clarament positiva i després que ahir Wall Street també acabés en verd.

"Feia setmanes que no vèiem pujades de l'1%-2% als EUA. No obstant això, una breu caiguda de la volatilitat no significa necessàriament que el pànic hagi acabat. Així i tot, és un senyal encoratjador que podríem haver tocat fons. No obstant això, hem de veure un descens més gran de la volatilitat i l'estabilització dels preus abans de cantar victòria", indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.

La volatilitat, no obstant això, tornarà a ser protagonista en aquesta sessió, en concret de la mà de la 'quàdruple hora bruixa', és a dir, el venciment d'accions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic. "Si normalment aquest fet sol condicionar el comportament dels mercats de comptat, elevant la seva volatilitat, en la situació que travessen els mercats financers mundials en aquests moments aquest efecte pot ser molt major", expliquen els experts de Link Securities en el seu informe diari.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

"L'Ibex tanca aquest divendres clarament lluny dels màxims del dia. Haig de reconèixer que n'esperava una mica més, però amb tot i amb això la veritat és que res no canvia. Tot segueix igual. Continuem immersos dins d'una clara fase correctiva a l'espera del tret de sortida per a un rebot més o menys sostingut que ens porti a drenar/ajustar proporcionalment el 'crash' de les últimes quatre setmanes", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Què menys que un rebot del 15-20% després d'una forta correcció del 43% des dels màxims de febrer. Tota esperança passa perquè es respecti en tot moment el suport dels 5.800 punts. I com a zona de resistència la més immediata la trobem als 7.450 punts", conclou aquest expert.

Últimas noticias