L'Ibex comença l'any rebotant amb ganes davant l'optimisme sobre els EUA i la Xina
El acuerdo comercial de 'fase uno' se firmará el próximo 15 de enero
Després de les caigudes més pronunciades de les últimes dues jornades de 2019 i després de tancar l'any passat amb alces del 12%, l'Ibex estrena any rebotant amb ganes (+0,7%. 9.615 punts) gràcies a l'optimisme sobre la Xina i els EUA i mentre segueix pendent de la política nacional. Dins del selectiu destaquen les fortes alces en IAG (+3%). També ho fan bé Ence, ArcelorMittal o Cie.
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat ple per a aquest cap de setmana i el dimarts està prevista la votació en la qual, previsiblement, sortirà investit Pedro Sánchez. A partir d'aquí, existeixen molts dubtes sobre el futur polític i econòmic que li espera a Espanya sota un Govern summament fragmentat. No són pocs els experts que pensen que el potencial d'aquest any de l'Ibex és nul o mínim i l'atribueixen, precisament, a aquesta situació política.
I, si es mira fora d'Espanya, els inversors tornen a tenir a la Xina i els EUA en el focus. Està previst que totes dues potències signin l'acord de 'primera fase' el 15 de gener. Donald Trump ha dit que serà "un ampli acord comercial". La cerimònia tindrà lloc a la Casa Blanca i representants d'alt nivell xinès estaran presents. "En una data posterior aniré a Pequín, on començaran les converses sobre la 'fase dues'", ha avançat Trump.
"Avui es marca el final de les vacances (en els mercats). L'escenari per a 2020 s'establirà avaluant com es comporten els mercats en els pròxims dies i jutjant què és el que està impulsat per la liquiditat i què és el que està impulsat per la macroeconomia", assenyalen els experts de Danske Bank en el seu informe diari.
Amb tot, els índexs cotitzen amb alces destacables aquest dijous (Cac: +0,88%; Dax: +0,35%; Ftse 100: +0,7%). Les bones perspectives entorn dels EUA i la Xina sempre ajuden, malgrat que l'any comença també amb tensió entre els EUA i Iran, i això genera incertesa. Així mateix, també ajuden les dades macro favorables. El PMI Caixin de desembre a la Xina es manté en terreny expansiu, encara que cau fins a 51,5 des de 51,8 al novembre.
Igualment a la Xina, cal subratllar que el banc central ha posat en marxa una sèrie de mesures per a apuntalar l'economia, la qual cosa ha afavorit les pujades de més de l'1% de les bosses allí. A més, tornant als 'saldos' de 2019, el petroli va tancar el seu millor any des de 2016 i l'or va acabar amb la seva millor evolució des de 2010.
Finalment, en el capítol de dades macro, avui es coneixen els PMI manufacturers de desembre. A Espanya, el sector manufacturer va tancar 2019 de mal borràs (47,4) per la baixada de la producció.