El Ibex aumenta sus caídas y deja atrás los mínimos del viernes pasado
Las entidades financieras siguen siendo las que más pesan en el Ibex y las que más están condicionando su evolución
- Indra se dispara tras unos buenos resultados y gracias a las positivas recomendaciones de los expertos
- IAG también sube de manera destacada después de mejorar su beneficio un 28,8%
- En castellano: La banca ata al Ibex bajo los 9.500 puntos pese al despertar de Telefónica
Indra és la protagonista indiscutible d'aquesta última jornada de la setmana en què l'Ibex augmenta els números vermells (-0,7%) i deixa enrere, de moment, el suport que tenia als 9.438 punts, mínims del divendres passat. Ara té el camí totalment lliure cap als 9.250 punts. Malgrat l'estirada d'Indra, poc hi pot fer l'Ibex quan tots els blue xips, començant pels bancs (a excepció de Telefónica), cotitzen en vermell. El mal comportament de les acereres, amb ArcelorMittal caient ja més d'un 4%, suposa una pressió afegida per a l'índex.
El què sembla clar és que els bancs segueixen sent els qui més pesen de l'Ibex i els qui més estan condicionant la seva evolució. Encara que, la passada jornada, tant Telefónica com Repsol i DIA van pujar amb ganes (entre un 2,5% i un 1,5%), la veritat és que l'Ibex no va poder fer-hi més (va tancar amb alces del 0,17%, fins als 9.493 punts) davant les caigudes del Sabadell, CaixaBank, Bankia, Popular... i, en general, totes les entitats. Només el Santander es va lliurar de la 'crema', amb alces moderades del 0,25%.
Els bancs segueixen sent els qui més pesen de l'Ibex i els qui estan condicionant més la seva evolució
La setmana que ve arrenca el mes de març i es tanca la temporada de presentació de resultats, donant pas a una altra temporada: la de les eleccions a Europa. El 15 de març se celebren els primers comicis importants -els de Holanda- i la realitat política passarà a un primer plànol als mercats. Després, arribarà la primera volta de les eleccions franceses, el 23 d'abril, i la segona, el 7 de maig. El temor a que els partits extremistes i antieuropeus guanyin en aquests comicis és alt. En el primer cas, sembla que existeix una alta possibilitat d'un triomf del antieuropeu Geert Wilders, tot i que es preveu una macro-aliança entre la resta de partits per tal d'impedir que governi. En el segon, es dóna per fet que Marine Le Pen arribarà a la segona volta a França... però no és tan clar és que acabi guanyant les eleccions.
Fins que tot això arribi, de moment continua la presentació de resultats. A Espanya, avui han donat a conèixer els seus comptes Amadeus, IAG o Liberbank. A més, Indra i Gamesa es disparen després d'anunciar ahir dijous, amb l'Ibex ja tancat, unes bones xifres de 2016.
Amadeus ha inaugurat la jornada amb unes xifres que mostren uns beneficis un 21,2% superiors als del 2016, fins als 911 milions d'euros. A aquest creixement hi va contribuir, segons informa la companyia, un increment del 14,3% en els ingressos, que van ascendir als 4.472,9 milions d'euros, i un augment del 16,0% en l'EBITDA, fins als 1.700,1 milions d'euros.
IAG ha presentat un augment d'un 28,8% en el seu benefici del 2016, fins als 1.952 milions. El consens de FactSet espera un benefici de 1.516 milions d'euros. La companyia també ha informat que el consell d'administració proposarà un dividend final de 12,5 cèntims i que el 2017 té la intenció de dur a terme una recompra d'accions de 500 milions d'euros.
Liberbank, per la seva banda, ha guanyat 129 milions el 2016, després de preveure l'impacte per les clàusules sòl (136 milions més uns altres 83 milions totals de l'exercici 2015). Aquesta quantitat suposa una millora d'amb prou feines el 0,2% respecte el benefici del 2015. El consens esperava un benefici de 94 milions d'euros.
Finalment, cal assenyalar que, a Espanya, els preus industrials van pujar un 7,5% al gener, l'alça més notable des de juliol del 2011.