L'Ibex comença la setmana amb pèrdues de l'1,6% i causa males sensacions
El selectiu espanyol es mostra molt fràgil respecte a d'altres índexs europeus
Actualitzat : 17:58
L'Ibex perd un 1'63% en aquesta arrencada de la setmana, fins als 6.672,20 punts, i segueix provocant males sensacions. L'aerolínia IAG cau un -7% després que ahir Boris Johnson digués que s'estan plantejant posar en quarantena a la majoria de les persones que entren al país per aire per prevenir un segon brot de la pandèmia. El conseller delegat de la companyia ha advertit que, a causa d'això, hauran de revisar els seus plans de reprendre els vols al juliol. A més, Credit Suisse ha retallat el preu del hòlding d'aerolínies. També cedeix amb força Amadeus, malgrat que UBS n'ha apujat el consell, o Merlin, després d'una retallada de preu objectiu fins a 10 euros de Morgan Stanley.
Un altre valor molt baixista ha estat ArcelorMittal, que s'ha desplomat un 14% després d'anunciar una ampliació de capital de 1.850 milions de dòlars per reforçar el seu balanç enfront de la Covid-19.
També ha cedit amb força Amadeus (-3,7%), malgrat que UBS li ha pujat el consell, i Merlin Properties (-3%), després d'una retallada de preu objectiu fins a 10 euros de Morgan Stanley.
Cal destacar que Europa ha començat el dia en positiu i que s'ha anat desinflant a poc a poc. Tot això a mesura que les restriccions pel coronvirus es van relaxant a tot el món. Aquest diumenge, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va anunciar mesures provisionals per reobrir l'economia i la vida pública.
A partir d'avui dilluns, s'està "animant activament" als ciutadans que no poden treballar des de casa a tornar a treballar, però evitant utilitzar el transport públic si és possible. També es permetrà que la gent faci exercici il·limitat a partir del dimecres. La canalla podria tornar a l'escola a partir de l'1 de juny, però Johnson va advertir que l'aixecament de les restriccions dependrà en gran manera de les dades i de la disminució de les infeccions per coronavirus.
Mentrestant, a França, les botigues i perruqueries obren aquest dilluns i la gent ja no necessita permisos per viatjar. Les escoles per a nens petits i les guarderies també estan reobrint. A Espanya, la meitat de la població passa a fase 1 aquest dilluns, també amb una relaxació de les mesures. El director del Centre de Coordinació d'Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va dir aquest cap de setmana que possiblement la setmana vinent passa a fase 1 Madrid, que no ha complert de moment les condicions necessàries.
El director del Centre de Coordinació d'Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va dir aquest cap de setmana que possiblement la setmana vinent passa a la fase 1 Madrid, que no ha complert de moment les condicions necessàries per fer-ho.
Des dels EUA, continuen cuejant les nefastes dades d'atur que es van conèixer el divendres passat, que indiquen que més de 20,5 milions de persones van perdre la feina a l'abril. El Secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, ha advertit que les xifres de desocupació podrien "empitjorar abans de millorar". Mnuchin va dir aquest diumenge que la taxa de desocupació pot haver arribat ja al 25%, i que l'administració continua treballant per reobrir el país.
Aquesta setmana es continuaran publicant resultats empresarials. Avui Almirall ha comunicat una pujada del seu benefici del 62,5% gràcies a l'apilament de medicaments per la Covid. Cepsa, mentrestant, ha perdut 556 milions fins a març per la "doble crisi" del virus i el petroli.
D'altra banda, després de l'acostament entre tots dos països a la fi de la setmana passada, de moment no hi ha més novetats sobre les relacions entre els EUA i la Xina. En altres mercats, el petroli Brent cau un 2,5%, fins a 30,20 dòlars; i l'euro es devalua un 0,27%, fins a 1,0810 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté en un 0,86% i la prima de risc es manté en 139 punts.
ANÀLISI DE L'IBEX 35
"L'Ibex rebota un 15% des dels mínims de març, el Dax un 30%, el Cac 40 un 23%, l'Euro Stoxx 50 (SX5T) un 25% i l'S&P 500 un 33%. I crec que amb això està tot dit. Cada dia que passa, la distància entre el nostre selectiu i la resta d'índexs s'incrementa una miqueta més", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
I si bé és cert que les caigudes d'aquest dilluns no signifiquen res per al conjunt dels grans índexs europeus i de Wall Street, en el nostre cas ens acosten perillosament a suports. I com ja sabem de ben segur en tenim un als 6.580 punts, el buit alcista de fa una mica més d'un mes que es va emplenar però no es va tancar. Cal anar amb molta cura de no perforar-lo a preus de tancament, ja que no es pot descartar una recaiguda cap a la zona dels mínims de maig als 5.800 punts", afegeix aquest expert.