El FTSE 100 i la lliura pugen amb moderació després de la històrica victòria dels laboristes
Els analistes creuen que el resultat electoral estava àmpliament descomptat
El mercat britànic reacciona positivament i amb moderació a la victòria del Partit Laborista a les eleccions legislatives celebrades aquest dijous. Com pronosticaven pràcticament totes les enquestes, la formació socialdemòcrata liderada per Keir Starmer ha aconseguit una victòria aclaparadora i, a falta que finalitzi el recompte, ha obtingut més de 400 escons amb què posarà fi a 14 anys de lideratge 'tory' al Regne Unit.
Com diem, la borsa britànica i la seva divisa, la lliura esterlina, han rebut bé aquest canvi de paradigma. En aquests moments, l'índex FTSE 100 puja al voltant d'un 0,3%, fins als 8.263 punts, i acosta la seva revaloració des de començament d'any al 7%.
Per la seva banda, la lliura cotitza molt tranquil·la i repunta lleument: un 0,05%, fins als 1,27 dòlars. La moneda britànica amb prou feines s'ha apreciat un 0,3% enfront del bitllet verd des de l'1 de gener.
VALORACIONS DELS EXPERTS
Aquests moviments indiquen, segons els analistes, que el mercat ja havia descomptat àmpliament aquest resultat electoral. De fet, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, subratlla que la victòria laborista "es considera netament positiva per a la lliura i les accions britàniques".
Segons aquesta experta, el canvi d'Executiu dona "esperances" que "almenys una part" de la credibilitat perduda després del Brexit es pugui recuperar: abans del referèndum, la lliura va arribar a intercanviar-se per 1,5 dòlars i va estar a prop d'assolir la paritat en el pitjor moment de la minicrisi pressupostària de Liz Truss.
"Pel que fa a les accions, s'espera que els petits i mitjans valors obtinguin millors resultats que l'FTSE 100, més exposat a la dinàmica econòmica mundial a causa de la seva elevada concentració de valors energètics i miners. Però tots dos haurien de beneficiar-se de la propera baixada de tipus del Banc d'Anglaterra (BoE) i, a més, dels altres grans bancs centrals a finals d'any. El FTSE 100 va pujar ahir un 0,86% i s'hauria de situar fàcilment per sobre de la mitjana mòbil de 50 dies abans del tancament setmanal", afegeix.
Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, defensa aquesta tesi i apunta que sembla sentir-se "una mica d'alleujament" al mercat per la derrota d'"un partit governant que només ha portat més misèria al Regne Unit als últims 10 anys". "Bàsicament, hi torna a haver una mica d'esperança per a l'economia del Regne Unit, ja que el Partit Laborista obté una victòria aclaparadora. El canvi de lideratge del Partit Conservador al Partit Laborista després d'una dècada ha fet que els inversors se sentin optimistes que finalment tindrem algú que realment pugui guarir algunes de les ferides autoinfligides com el Brexit i tornar a encarrilar l'economia", assegura. Aquest estrateg recomana fer un ull als sectors immobiliaris i d'habitatge a la recerca de "moviments significatius".
Per la seva banda, Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, destaca que la victòria dels laboristes no és tan aclaparadora com podria semblar (han obtingut un 34% dels vots, menys que el 40% obtingut per Corbyn el 2017) i adverteix que el pla econòmic ('Securonomics') de Starmer i Rachel Reeves, possible ministra d'Hisenda, podria tenir dificultats per dur a terme "reformes econòmiques realment profundes".
Pel que fa al mercat borsari, Wilson assenyala que les primeres lectures indiquen que la victòria laborista "estava totalment descomptada perquè no fos un esdeveniment per als mercats". "Resulta interessant veure que les accions de Lloyds han pujat una mica aquest matí i les de HSBC i Standard Chartered han baixat: suposo que estan a favor de la construcció d'habitatges enfront dels impostos extraordinaris globals. Els constructors d'habitatges de primera línia (Taylor Wimpey, Barratt Developments…) han pujat a les primeres operacions”, afegeix.
Alhora, aquest estrateg afegeix que els rendiments dels bons (gilts) han baixat lleugerament, tot i que el moviment forma part d'un " de més ampli, ja que els rendiments dels bons alemanys també han baixat una mica aquest matí". Respecte al mercat de divises, Wilson opina que els moviments "moderats" que s'hi observen són perquè la victòria laborista "estava ben valorada i no espantava els mercats… almenys, de moment".
El que sembla que és clar, assenyala aquest expert, és que als inversors "els agrada que hi hagi menys incertesa política" i fins i tot "algunes mesures a favor del creixement" del programa electoral laborista, encara que adverteix: el mercat encara no està sentint l'efecte d'una possible pujada d'impostos, com ara la proposta d'augmentar els gravàmens als "beneficis caiguts del cel" de companyies energètiques i petrolieres.
"Pel que fa a la lliura, crec que depèn molt de la credibilitat fiscal del Govern, que encara no s'ha posat a prova. S'ha desplaçat la finestra d'Overton a favor d'un endeutament més gran? Jo diria que sí, però el mercat pot no estar-hi d'acord. Depèn molt de les eleccions franceses i nord-americanes d'aquest any. També dependrà dels moviments respectius de la política monetària: el Banc d'Anglaterra podria estar a punt d'embarcar-se en un cicle de retallades de tipus més ràpid i profund que la Reserva Federal o el Banc Central Europeu (BCE). La lliura es podria veure sotmesa a pressió", conclou.