El dèficit públic d'Espanya es dispararà fins al 5,2% en 2020, segons Morgan Stanley

L'entitat anticipa una forta contracció econòmica del 5% per a enguany

Per

Bolsamania | 19 mar, 2020

Actualitzat : 15:17

El dèficit públic d'Espanya es dispararà fins al 5,2% per l'impacte econòmic del coronavirus i les mesures d'estímul que s'ha vist obligat a prendre el Govern de Pedro Sánchez per sostenir el sistema econòmic, segons estima Morgan Stanley. El banc nord-americà anticipa que el dèficit tan sols es reduirà fins al 4,4% en 2021, malgrat que anticipa una forta recuperació per a l'any vinent.

L'entitat anticipa que la zona euro es contraurà un 5% en 2020 i que el PIB d'Espanya caurà un 5,5% durant el mateix període. Les estimacions són similars per a la majoria de països, ja que anticipa una caiguda del PIB alemany del 4,5% i un enfonsament del PIB italià del 5,8%.

La part positiva és que Morgan anticipa una gran recuperació de les economies europees el 2021, amb un creixement de la zona euro del 5,5%, una pujada del PIB espanyol del 5,5%, un creixement d'Alemanya del 5,5% i un avanç del PIB italià del 6,7%.

No obstant això, l'impacte en els dèficits públics serà molt més permanent per les mesures excepcionals dels governs i el xoc produït en l'economia. La perspectiva de la zona euro ha canviat radicalment en només uns dies. Tenint en compte la profunditat de les mesures de distanciament social a tot el continent, això sembla un xoc econòmic molt disruptiu a curt termini, explica Morgan Stanley.

La previsió de la Comissió Europea d'una contracció de l'1% els sembla l'escenari més optimista. En analitzar com està funcionant l'economia xinesa, ara esperen "una forta contracció del 5% de la zona euro el 2020". Veuen una recuperació de cara al tercer trimestre per la suposició que el Covid-19 arribarà el seu pic màxim a Europa el segon trimestre, però donada la intensitat del xoc ara assumeixen una recuperació més gradual.

"Probablement trigarà mes temps a restablir-se la confiança, mentre que el mercat laboral es deteriorarà enguany. No obstant això, si caiem en un escenari més negatiu, amb el PIB pla en el segon semestre, hauríem de duplicar l'impacte del nostre escenari base", afirmen.

Sobre la situació fiscal, afirmen que els governs estan responent a les demandes d'estímul addicional. Han augmentat la despesa i han permès que els ajornaments d'impostos evitin una restricció de liquiditat que perjudica la solvència de les empreses viables; i han utilitzat avals i garanties per a garantir una àmplia disponibilitat de crèdit.

"Veiem un impuls fiscal d'almenys un 1% durant 2020, mentre que els estabilitzadors automàtics impulsaran un augment significatiu dels dèficits i un augment dels nivells de deute", afirmen.

I creuen que l'economia necessitarà suport fiscal l'any vinent, per la qual cosa anticipen que els governs apliquin un altre estímul fiscal de fins a l'1% del PIB de l'eurozona al 2021, "encara que els països amb majors nivells de deute poden veure's més limitats després que hagi passat la crisi immediata", expliquen.

Finalment, comenten que existeix una clara incertesa sobre l'impacte inflacionari d'aquest xoc, però per a aquests experts l'impacte probablement serà deflacionari. "És probable que la destrucció de la demanda a través d'una confiança més feble combinada amb un mercat laboral en deterioració empenyi cap avall la inflació subjacent, amb certa normalització el 2021", conclouen.

Últimas noticias