El Congrés dona el seu vistiplau al nomenament de Buenaventura i Martínez

Després de ser proposats per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño

Per

Europa Press | 09 des, 2020

Rodrigo Buenaventura i Montserrat Martínez han rebut el vistiplau de Congrés dels Diputats per ocupar el càrrec de president i vicepresidenta, respectivament, de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Els dos van ser proposats per la ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. Buenaventura ha obtingut el suport unànime dels 36 diputats, no així Martínez, que no ha obtingut el 'sí' de la majoria, tot i que el dictamen global ha estat favorable.

Encara que la majoria dels diputats confia en la idoneïtat de Martínez, Rubén Manso (Vox) creu que haver passat per CaixaBank la inhabilita per exercir el càrrec per al qual ha estat proposada en el supervisor dels mercats.

Segons l'opinió del grup parlamentari Vox, una vicepresidenta de la CNMV que no pot votar ni participar en la presa de decisions sobre una entitat com CaixaBank, i el que aquesta engloba sobretot el sector bancari, deixa una part "molt important de les seves funcions agafades". "Sentint-ho molt, no li donarem la nostra conformitat", ha remarcat Manso.

En una posició similar s'ha pronunciat Miguel Ángel Castelló, del grup parlamentari Popular, encara que de forma no tan rotunda, que considera que l'experiència en l'àmbit privat de Martínez pot ser alhora tan positiva com negativa.

Per Castelló, la seva abstenció sobre qualsevol decisió relativa a CaixaBank suposarà "sens dubte una dedicació complexa", especialment perquè la inhabilitació s'estén també a la resta de participades del grup bancari.

Com a defensa, Martínez ha insistit que durant el temps en que ocupi el lloc de vicepresidenta no participarà en deliberacions ni prendrà decisions sobre CaixaBank, tant en els òrgans col·legiats de la CNMV com a llocs nats que ocuparia al Banc d'Espanya o a la Comissió Rectora de el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

També ha afegit que no li consten conflictes d'interessos amb altres entitats cotitzades, així com tampoc per part de la seva parella ni de la seva família directa, i ha reconegut que la seva abstenció s'estendrà cap a totes les participades del grup.

"Amb CaixaBank no mantindré cap tipus de relació, ni tampoc dret de reinserció futur, ni cap tipus de vinculació més enllà que la d'una clienta habitual, que també mantinc amb una altra entitat en aquests moments", ha precisat després del torn de preguntes dels diferents grups parlamentaris.

Així, a més d'assenyalar la necessitat de ser extremadament curosa amb qualsevol aspecte que pugui posar en dubte la seva credibilitat i independència, Martínez ha apuntat els "rigorosos" procediments de la CNMV.

Finalment, ha afegit que la seva experiència en el sector privat pot "enriquir la funció pública", sempre que estigui ben regulada i subjecta a la regulació que el mateix Congrés dels Diputats estableix, en aquest cas la relativa als alts càrrecs d'una entitat pública.

Últimas noticias