El conflicte al Brasil "pot generar volatilitat", però "no té aspecte d'anar a més"
Les empreses amb més interessos al país són Santander, Telefónica i Iberdrola
- En castellano: El conflicto en Brasil "puede generar volatilidad", pero "no tiene visos de ir a más"
L'opinió pública internacional mira amb preocupació el Brasil després dels disturbis del cap de setmana a la capital, Brasília, on seguidors de Jair Bolsonaro van assaltar el Congrés, la Presidència i la Cort Suprema i van reclamar una intervenció militar per enderrocar el nou president, Luiz Inácio Lula da Silva, que va prendre possessió del seu càrrec fa tot just uns dies.
Un moviment molt similar al que van fer els seguidors de Donald Trump fa dos anys al Capitoli dels Estats Units, encara que en aquest cas no s'han produït víctimes mortals i s'ha saldat de moment amb la detenció de 300 persones.
"Atents a la conflictivitat social al Brasil després de l'atac al Congrés que qüestionava el lideratge de Lula da Silva només una setmana després de la presa de possessió, que si bé no té aspecte d'anar a més, podria generar volatilitat en els valors més exposats al país", assenyalen els analistes de Renta 4.
Per part seva, els experts de Bankinter afirmen que "la notícia és negativa" i afegeixen que "l'assalt de Brasília recorda el del Capitoli dels EUA fa dos anys. Els governadors aliats de Bolsonaro i el seu partit han condemnat l'atac".
SANTANDER, TELEFÒNICA I IBERDROLA, LES MÉS EXPOSTES
Entre les empreses espanyoles cotitzades amb més exposició al Brasil, destaquen Banc Santander, Telefónica, Iberdrola i en menor mesura Aena, que gestiona 17 aeroports al país. Totes cotitzen amb descensos borsaris, més acusats en el cas de Santander i Iberdrola.
En el cas de Telefónica, l'operadora de telecomunicacions va obtenir un benefici de 550 milions d'euros durant els nou primers mesos del 2022, ja que el Brasil és un dels seus mercats estratègics juntament amb el Regne Unit, Espanya i Alemanya.
Per la seva banda, Banc Santander va guanyar 2.027 milions d'euros al país del gener al setembre, xifra que converteix aquest negoci en la principal font de beneficis per davant dels Estats Units, el Regne Unit i Espanya.
I pel que fa a Iberdrola, la seva filial carioca, Neoenergia, va presentar un benefici d'uns 678 milions d'euros fins al setembre i va aconseguir unes taxes de creixement realment importants.
LULA PROMET UN CÀSTIG EXEMPLAR
El president Lula ha promès un "càstig exemplar" als "vàndals" i ha decretat la intervenció de l'Exèrcit per controlar la situació.
Per la seva banda, el Tribunal Suprem del Brasil ha ordenat aquest dilluns a l'Exèrcit desmantellar tots els "campaments bolsonaristes" que hi ha al territori nacional en un termini de 24 hores. Aquest tipus de campaments, que s'havien instal·lat a Brasília al desembre davant d'una caserna de l'Exèrcit, han servit de trampolí als seguidors de Bolsonaro per assaltar les principals institucions de l'Estat.
En qualsevol cas, si finalment la situació no va a més durant els propers dies o setmanes, aquest 'soroll polític' no tindrà un impacte destacat a les empreses espanyoles cotitzades, encara que sí que mostra la polarització política que viu el país més poderós d'Amèrica del Sud i indiquen les dificultats que trobarà Lula durant el mandat.