El BoJ sorprèn en mantenir la política ultralaxa i revisa a la baixa la previsió de PIB
Tant el ien com els bons s'han vist afectats per la decisió del banc
El Banc del Japó (BoJ, per les sigles en anglès) ha sorprès aquest dimecres el mercat en mantenir sense canvis la seva política monetària ultralaxa. L'organisme que governa Haruiko Kuroda també ha decidit per unanimitat mantenir la seva política de control de la corba de rendiments, i ha deixat la taxa d'interès al -0,1% per als tipus a curt termini (nivell que manté des del 2016) i al voltant al 0% per al rendiment a 10 anys, i ha revisat a l'alça les previsions d'inflació i a la baixa les de creixement.
El banc central no ha complert les expectatives del mercat, que esperava que anés eliminant gradualment el seu programa d'estímul massiu i que ja en aquesta reunió pugés els tipus davant de les creixents pressions inflacionistes. Tot i això no ho ha fet, ni tampoc ha modificat la seva orientació, que permet que el rendiment dels bons a 10 anys es mogui 50 punts bàsics a cada costat del seu objectiu del 0%, una mesura que segons els analistes no ha aconseguit corregir les distorsions del mercat provocades per la intensa compra de bons.
Després de conèixer-se la decisió del banc central, el rendiment del JGB a 10 anys ha trencat la ratxa alcista i ha caigut fins al 0,37%, molt per sota del sostre del 0,5% fixat pel Banc del Japó, que ha insistit a mantenir, i registrant la caiguda més gran en un dia des del novembre del 2003. Així mateix, el ien també s'ha vist afectat, afeblint-se a l'encreuament enfront del dòlar. En concret, la divisa nipona s'ha deixat més d'un 2% enfront del bitllet verd, i ha arribat a tocar els 130,94.
La manca de moviments del BoJ ha estat interpretat per molts analistes com un senyal que el governador Kuroda s'abstindrà de fer grans canvis en la seva política pel que fa al seu mandat, que finalitza a l'abril. De fet, la darrera reunió de política monetària del governador se celebrarà els dies 9 i 10 de març, posant així fi a una dècada al capdavant del banc que va propiciar un estímul monetari sense precedents.
"Creiem que el BoJ seguirà aferrant-se a la seva actual política de control de la corba de rendiments (YCC), després de deixar-la avui sense canvis. El Banc del Japó seguirà veient-se obligat a intervenir activament al mercat de deute públic japonès als pròxims trimestres, però l'alentiment de la inflació, juntament amb la relaxació dels rendiments mundials, hauria d'alleujar gradualment les pressions alcistes sobre la corba de rendiments al segon semestre del 2023”, comenten des d'Oxford Economics.
Aquests experts apunten, de fet, que si persisteixen les pressions sobre els JGB, “el BoJ podria veure's obligat a ampliar encara més el corredor YCC, per exemple ampliant-lo a +/-0,75% o +/-1,00%, per guanyar temps". "Creiem que aquest risc continua sent elevat", conclouen.
Sobre aquest assumpte també s'ha pronunciat Michael Hewson, de CMC Markets: "El JGB a 10 anys ha superat constantment el límit superior del 0,5% als últims dies, posant a prova la determinació del banc central, que ha estat coherent en mantenir que encara no té pressa per fer ajustaments importants en la seva política de control de la corba de rendiments, però els esdeveniments semblen haver-lo superat, ja que la volatilitat ha augmentat”.
Els experts de TD Securities creuen que no hi haurà cap canvi fins a la marxa de Kuroda. "Esperem un canvi de política en termes de la banda i fins i tot de l'objectiu del JGB a 10 anys una vegada que hi hagi un nou governador del BoJ a l'abril, però sembla que per ara han guanyat temps amb ajustaments de les operacions de l'YCC", destaquen en un comentari després de la decisió del banc central.
Segons Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank, "fa la sensació que el Banc del Japó no vol enfrontar-se a la realitat i no està actuant d'acord amb les necessitats del mercat".
CAIGUDA A LES PREVISIONS DE CREIXEMENT
Així mateix, el Banc del Japó ha modificat les projeccions macroeconòmiques. En concret, ha retallat les seves previsions de creixement econòmic per als exercicis fiscals 2023 i 2024 a causa de l'alentiment del PIB mundial, cosa que afectarà l'economia nipona, molt dependent de les exportacions. Tot i això, espera que l'economia "continuï creixent a un ritme superior a la seva taxa de creixement potencial".
També ha elevat les d'inflació, tot i que creu que el fet que els preus hagin pujat tant és transitori. En concret, creu que la subjacent de l'any fiscal en curs, que finalitza al març, acabarà al 3,0%, des del 2,9% previst a l'octubre. I ha revisat a l'alça la previsió d'inflació per a l'exercici fiscal que finalitza el març del 2024 fins a l'1,8%, des de l'1,6% de tres mesos enrere.
Tot i això, la previsió d'inflació per a l'exercici fiscal 2023 s'ha mantingut a l'1,6%, senyal que el BoJ s'aferra a la idea que els preus es moderaran a mesura que es dissipin els efectes dels anteriors augments dels costos de les matèries primeres.