El BIST 100 turc cedeix amb força després de conèixer el resultat de les eleccions

Erdogan ha guanyat els comicis, però caldrà una segona volta a finals de mes

Per

Bolsamania | 15 mai, 2023

L'índex turc BIST 100 està caient un 3% a hores d'ara (ha arribat a cedir un 6%) després de conèixer el resultat de les eleccions presidencials a Turquia, que s'han saldat amb el triomf de l'actual president, Recep Tayyip Erdogan, encara que n'hi haurà una segona volta -el 28 de maig- en què s'enfrontaran Erdogan i el líder de l'oposició, Kemal Kilicdaroglu, en no haver aconseguit cap dels dos el llindar del 50% necessari per evitar-la.

Al costat dels descensos de la borsa, cal assenyalar que la lira ha caigut fins a mínims de 2 anys en conèixer la notícia.

"La política mundial cobra protagonisme amb un resultat electoral poc clar fins ara a Turquia, mentre el president Erdogan intenta aferrar-se al poder. Això està afectant l'índex BIST 100 de Turquia", apunta Victoria Scholar, responsable d'inversions de la companyia britànica Interactive Investor.

Al mercat no li agrada, per una banda, la incertesa que suposa no tenir un resultat electoral clar sobre la mesa ja. Tampoc no agrada, pel que sembla, que Erdogan pugui perdre suports, cosa que complicarà tirar endavant les seves polítiques i potenciarà aquesta incertesa. En darrer terme, el triomf d'Erdogan, amb les seves polítiques econòmiques "poc ortodoxes" no es veu com una cosa especialment favorable tampoc.

Amb tot, els experts adverteixen que, si Erdogan aconsegueix retenir el poder, no es poden descartar les protestes en contra, sobretot si reben el suport dels candidats de l'oposició.

De moment, el resultat és molt ajustat. Amb gairebé el 100% de les urnes escrutades, Erdogan ha aconseguit el 49,3% dels vots, mentre que Kilicdaroglu ha obtingut el 45% dels suports.

Últimas noticias