El benefici d'Unicaja cau un 13% fins al juny i se situa als 148 milions
Sense l'impacte de l'impost a la banca, el benefici del semestre hauria augmentat el 24,5%
Unicaja Banco va tancar el primer semestre del 2023 amb un benefici net de 148 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 13% respecte als guanys del mateix període de fa un any, que van ser de 170 milions.
El banc ha precisat que, sense l'impacte del nou gravamen temporal a la banca, que va pujar de 63,8 milions i va ser computat totalment al primer trimestre, el benefici net hauria pujat fins als 212 milions, un 24,5% més que el juny del 2022. Particularitzant el segon trimestre, el benefici net obtingut va pujar fins als 114 milions, enfront dels 34 milions del primer trimestre.
El marge d'interessos va augmentar en termes interanuals el 20,9%, fins als 616 milions, sustentat en el negoci minorista, la contribució del qual al segon trimestre s'incrementa 23 milions respecte al trimestre anterior. Sense arribar a recollir tota la pujada de l'Euríbor, el marge de clients (comercial) es va incrementar en termes interanuals en 85 punts bàsics, fins al 2,26%, ha explicat el banc. Per part seva, els ingressos nets per comissions van registrar un increment interanual del 2,1%, fins a assolir els 269 milions, impulsats pels fons d'inversió i la venda de valors. Els ingressos nets per comissions van aportar el 32% del marge brut. El marge brut va assolir els 831 milions, amb una caiguda interanual del 0,2%, afectat per l'aplicació del nou gravamen temporal a la banca.
Les despeses d'administració es van reduir un 1,7% en termes interanuals, amb una caiguda de les despeses de personal del 5,2%, després de materialitzar les sinergies derivades del 100% dels tancaments de centres previstos i el 91,5% de les sortides de personal contemplades a l'ERO. La ràtio d'eficiència -excloent-ne l'efecte del gravamen temporal a la banca- va millorar en termes interanuals en 4,5 punts situant-se al 47,9%.
Per tant, el marge d'explotació (abans de sanejaments) es va situar als 402 milions, un 1,4% més que durant el mateix període de l'exercici anterior. Els sanejaments de crèdit es van reduir un 15%. El resultat de l'activitat d'explotació va ser de 264 milions, un 3,2% més que l'any anterior.
SOLVÈNCIA I LIQUIDESA
Al tancament del primer semestre del 2023, Unicaja assolia un nivell de capital de màxima qualitat phase in (CET 1 Common Equity Tier 1) del 14,1%, una ràtio de capital nivell 1 del 15,8% i una ràtio de capital total del 17,8%. Aquestes ràtios superen els nivells requerits a l'entitat en 5,8 punts percentuals a CET 1 i de 5,0 punts percentuals en capital total.
En termes fully loaded, l'entitat presentava un nivell de CET 1 del 13,8%, una ràtio de capital nivell 1 del 15,5% i una ràtio de capital total del 17,4%. Durant els darrers dotze mesos, el CET 1 fully loaded ha augmentat un punt percentual, gràcies a la reducció dels actius ponderats per risc, relacionada amb les vendes d'adjudicats, la menor exposició en renda variable i despalanquejament, principalment, al segment de empreses.
D'aquesta manera, l'entitat presenta 1.755 milions d'excés sobre requisits reguladors, a CET 1, i de 3.008 milions a capital total.
D'altra banda, la ràtio Texas se situa al 40,9%, amb una millora interanual de 3,3 punts percentuals.
Unicaja ha dit que manté una folgada i elevada posició de liquiditat, reflectida a l'indicador de finançament del crèdit amb dipòsits detallistes (Loan to Deposit), que es va situar al 78,6%; en una ràtio de liquiditat a curt termini (LCR), del 284%, i en la ràtio de disponibilitat de recursos estables (NSFR), del 143%.