"El BCE tornarà a retallar al desembre llevat que la inflació repunti més del que s'esperava"

Els analistes creuen que el seu objectiu és portar els tipus d'interès a nivells neutrals tan ràpid com sigui possible

Per

Bolsamania | 18 oct, 2024

Actualitzat : 13:17

Sense sorpreses, el Banc Central Europeu (BCE) va tornar a baixar els tipus d'interès en 25 punts bàsics. I tot apunta que no pararà a les reunions següents. Els analistes creuen que el seu objectiu és portar els tipus dinterès a nivells neutrals al més ràpid possible. De fet, "mentre que no hi hagi senyals d'una recuperació significativa de l'economia de la zona euro o d'un repunt inflacionari, el BCE continuarà retallant les taxes".

És el que opinen els experts d'ING, que creuen que actualment estem presenciant un "interessant vaivé de l'atenció principal del BCE" des de les dades reals a les previsions i viceversa.

Tot i que la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, va intentar treure importància a les preocupacions sobre el creixement i al seu lloc va posar èmfasi sobre la disminució de la pressió inflacionària, veuen que la decisió de tornar a retallar "suggereix que el BCE s'ha d'haver preocupat molt més" per les perspectives de creixement de la zona de l'euro i el risc que la inflació no assoleixi l'objectiu”.

Tot i això, consideren que les declaracions de Lagarde durant la roda de premsa també suggereixen que el BCE no està encara del tot convençut dels seus propers passos: "A causa de l'explicació molt poc sòlida de la decisió de retallar els tipus d'interès, sembla que el BCE encara no ha decidit què farà a continuació".

Preveuen una trajectòria més feble per a l'economia de què estima el BCE. "Si tenim raó, això significa que seguirà retallant els tipus", asseguren. De fet, a Berenberg tenen clar que l'organisme s'encamina a una altra retallada.

"La debilitat persistent del creixement i una desacceleració més gran de la inflació dels serveis probablement impulsaran el BCE a suavitzar la seva postura" i "llevat que es produeixi una sorpresa a l'alça important en la inflació subjacent o en les enquestes de sentiment econòmic (poc probable al nostre parer), el BCE sembla disposat a reduir els tipus", coincideixen.

A Danske Bank es pregunten quant de temps hem d'esperar que la postura de política del BCE segueixi sent restrictiva a causa de "la feble activitat econòmica i el procés desinflacionari en marxa". La seva resposta és que, al seu escenari base, el BCE reduirà els tipus al 2%, "que es considera àmpliament com la taxa de política neutral per a finals de l'any que ve". Però "la pregunta més important continua sent si hi ha el risc que el BCE senti la necessitat de retallar lleugerament per sota d'aquesta xifra", afegeixen.

De cara al 2025, a Berenberg esperen dues retallades finals de 25 punts bàsics per portar la taxa de dipòsit a un mínim del 2,5%. "A causa del creixement moderat fins a almenys la primavera del 2025 i enmig d'una disminució de les pressions salarials, la inflació general i subjacent probablement s'acostaran al 2% durant el decurs del 2025. No obstant això, no es mantindrà el 2026 i 2027", expliquen.

"La fixació d'un tipus terminal al voltant de l'1,85% per al segon semestre de l'any que ve ens sembla raonable", apunten a Pimco. Mentrestant, en abrd aposten per tres retallades més fins al març del 2025. A Deutsche Bank calculen que les rebaixes de tipus seguiran durant els propers mesos fins a portar-les al 2,25% al setembre del proper any.

A Generali Investments segueixen el mateix camí i pensen que el BCE s'inclinarà per retallar els tipus a cada reunió, de manera que arribaran al 2,25% a finals del 2025, "amb el risc que es produeixin encara més retallades".

Últimas noticias