El BCE s'enfronta al Constitucional alemany i pretén seguir amb les compres de deute
L'organisme s'ha remès a la sentència del TUE que va avalar les seves mesures al 2018
El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha assegurat que "pren nota" del dictamen del Tribunal Constitucional alemany sobre el programa de compres de deute públic (PSPP per les seves sigles en anglès), encara que s'ha remès a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), que va avalar les mesures de l'autoritat monetària.
Noticia relacionada
La justicia alemana considera las compras de deuda del BCE parcialmente ilegalesEn un comunicat, emès després d'una reunió d'emergència del Consell de Govern aquest dimarts, el BCE ha subratllat que està "plenament compromès" a fer el que sigui necessari per tal d'assolir el seu objectiu que la inflació se situï "a prop però per sota" del 2%.
El Consell de Govern roman "plenament compromès a fer tot el que sigui necessari dins del seu mandat per assegurar que la inflació s'eleva a nivells consistents amb el seu objectiu a mitjà termini, i que la política monetària adoptada per perseguir aquest objectiu de mantenir l'estabilitat de preus es transmet a totes les parts de l'economia i a totes les jurisdiccions de la zona euro", ha explicat l'institut emissor.
El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha fet públic aquest dimarts el seu veredicte sobre el programa de compra de deute públic llançat pel Banc Central Europeu (BCE) al 2015, denominat PSPP per les seves sigles en anglès. Aquesta sentència en conté una de freda i una de calenta per a l'expansió quantitativa del banc central.
Noticia relacionada
Bruselas recuerda la primacía del Derecho europeo tras la decisión alemana sobre el BCED'una banda, ha dictaminat que el programa llançat per l'expresident Mario Draghi no s'ajusta a la legalitat alemanya, que l'entitat ha excedit les seves atribucions perquè l'abast d'aquest programa és desproporcionat. Però la justícia d'aquest país també ha especificat que la decisió no afecta als estímuls de l'institut emissor o de la Unió Europea (UE) en el context de la crisi del coronavirus.
Segons han explicat, el banc central d'Alemanya (Bundesbank) haurà d'interrompre les compres de deute sobirà dins d'aquest programa en un termini de tres mesos, tret que el BCE pugui justificar que aquestes adquisicions són necessàries. “El Bundesbank no ha de participar en la implementació i execució de les decisions del BCE referents a això, tret que el Consell de Govern del BCE adopti una nova decisió que demostri que el PSPP no té efectes desproporcionats sobre la política fiscal”, assenyala. En altres paraules, exigeix que s'introdueixin canvis abans d'agost, com a molt tard.
Per part seva, la Comissió Europea ha recordat la primacia del Dret europeu i que les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) són vinculants per a tots els tribunals nacionals. "Reafirmem la primacia del Dret europeu i el fet que les sentències del TJUE són vinculants per a tots els tribunals nacionals", ha expressat en una roda de premsa el portaveu principal de l'Executiu comunitari, Eric Mamer, tan sols dues hores després que es conegués la resolució de la Cort alemanya.