El BCE manté els tipus i anticipa que seguiran així el temps que calgui

L'organisme "continuarà aplicant un enfocament depenent de les dades"

Per

Bolsamania | 26 oct, 2023

El Banc Central Europeu (BCE) ha complert les previsions del mercat i ha mantingut els tipus d'interès a la zona euro, després d'haver fet 10 pujades consecutives dels interessos des del juliol del 2022 i haver elevat el preu dels diners a la zona euro 450 punts bàsics fins a la reunió anterior de setembre.

Així, el tipus d'interès de les operacions principals de finançament es manté al 4,50%, màxim dels darrers 20 anys, i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit es mantenen al 4,50% i el 4,00%, respectivament.

En un comunicat amb pocs canvis respecte a l'anterior, el BCE ha reiterat que mantindrà els tipus al nivell el temps que sigui necessari, fins que la inflació retorni al seu objectiu del 2%.

Així, tal com va indicar el setembre, ha assenyalat que "té la determinació d'assegurar que la inflació es torni a situar aviat al seu objectiu del 2% a mitjà termini. Sobre la base de la seva avaluació actual, el BCE considera que els tipus de interès oficials estan a nivells que, mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran de manera substancial a aquest objectiu. Les decisions futures asseguraran que els tipus d'interès oficials es fixin a nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari”.

L'organisme monetari presidit per Christine Lagarde també ha repetit que "continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiades. En particular, les decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives de inflació, tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”.

El BCE ha justificat la seva decisió perquè “la informació més recent ha confirmat en línies generals la seva valoració sobre les perspectives d'inflació a mitjà termini. Encara s'espera que la inflació continuï sent massa alta durant massa temps i que les pressions inflacionistes internes continuïn sent intenses".

"Al mateix temps", ha afegit, "la inflació va baixar acusadament el setembre, també a causa de forts efectes de base, i la majoria dels indicadors de la inflació subjacent han continuat disminuint. Les pujades anteriors dels tipus d'interès acordades es continuen transmetent amb força a les condicions de finançament, cosa que està frenant cada vegada més la demanda i ajudant amb això al descens de la inflació".

SENSE NOVETATS SOBRE EL PEPP NI LA LIQUIDESA

Sobre els programes de compres d'actius tampoc no hi ha hagut novetats. "Pel que fa al PEPP, el Consell de Govern preveu reinvertir el principal dels valors adquirits en el marc del programa que vagin vencent almenys fins al final del 2024. En tot cas, la futura extinció de la cartera del PEPP es gestionarà de manera que s'evitin interferències amb l'orientació adequada de la política monetària”.

A més, el BCE "continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del PEPP que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia".

Sobre les operacions de finançament, tampoc no s'han produït novetats. "A mesura que les entitats de crèdit reemborsin els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic, el Consell de Govern avaluarà periòdicament la manera com aquestes operacions i els seus actuals reemborsaments estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària", ha conclòs el BCE.

Últimas noticias