El Banc Mundial retalla el PIB d'Àsia oriental per la desacceleració de la Xina

Per al gegant asiàtic, deixa sense canvis la seva previsió per al 2023, però rebaixa la del 2024

Per

Bolsamania | 02 oct, 2023

El Banc Mundial ha retallat la seva estimació de creixement per als països en desenvolupament de l'Àsia Oriental i el Pacífic, de manera que ara espera que creixin un 5% el 2023, enfront del 5,1% que preveien fins ara. La raó que ha esgrimit aquesta organització per emprendre la rebaixa és la desacceleració de la Xina i de la demanda global en un entorn de tipus més alts i un comerç debilitat.

Així ho recull a l'informe d'octubre, en què també redueix les seves estimacions de creixement econòmic per a la regió el 2024. Estima ara un avanç del 4,5%, revisat a la baixa des del 4,8% que pronosticava l'abril.

D'altra banda, el Banc Mundial ha deixat sense canvis la seva estimació de PIB per a la Xina al 5,1% per a aquest any, encara que sí que ha reduït la del 2024 fins al 4,4%, des del 4,8% anterior, justificant la seva decisió en diverses raons, com a factors estructurals a llarg termini, elevats nivells de deute i debilitat del sector immobiliari.

"Si bé és probable que els factors interns siguin la influència dominant en el creixement a la Xina, els factors externs tindran una influència més forta en el creixement a gran part de la resta de la regió", ha apuntat l'organització.

Sobre la resta d'economies de l'Àsia Oriental, el Banc Mundial apunta que encara que s'han recuperat la majoria dels xocs ocorreguts des del 2020 i continuaran creixent, el ritme en què ho fan es desaccelerarà.

I és que els nivells de deute no deixen de créixer. En concret, l'organisme ha detallat l'augment significatiu del deute governamental en general, així com el salt ràpid que han fet els nivells de deute corporatiu a la Xina, Tailàndia i el Vietnam.

També ha advertit que els alts nivells de deute públic poden limitar la inversió, tant pública com privada. De fet, remarca que un deute elevat podria conduir a tipus d'interès més alts, cosa que augmentaria el cost dels préstecs per a les empreses privades.

En concret, calcula que un augment de 10 punts percentuals al deute governamental respecte al PIB s'associa amb una disminució d'1,2 punts percentuals en el creixement de la inversió. També diu que un augment de 10 punts percentuals al deute privat respecte al PIB s'associa amb una disminució d'1,1 punts percentuals en el creixement de la inversió.

ENDEUTAMENT DE LES LLARS

D'altra banda, el Banc Mundial ha detectat nivells relativament alts de deute de les llars a la Xina, Malàisia i Tailàndia, en comparació amb altres mercats emergents. I segons explica un elevat endeutament de les llars pot tenir un impacte negatiu en el consum, ja que s'utilitzarien més ingressos per pagar els deutes, cosa que podria conduir a retallades en la despesa.

Calcula que un augment de 10 punts percentuals al deute de les llars reduiria el creixement del consum en 0,4 punts percentuals.

En qualsevol cas, el Banc Mundial apunta que la despesa de les llars encara està per sota de les tendències anteriors a la pandèmia a la regió en desenvolupament de l'Àsia Oriental i el Pacífic.

Últimas noticias