El Banc del Japó manté tipus al 0% i començarà a reduir el seu enorme balanç

La seva intenció és elaborar un pla i presentar-lo a la reunió de finals de juliol

Per

Bolsamania | 14 jun, 2024

El Banc del Japó ha mantingut els tipus d'interès al 0%, en línia amb el que s'esperava, i ha anticipat que començarà a reduir el seu enorme balanç després de la reunió que tindrà lloc a finals de juliol. En la seva reunió de març passat, el BoJ va posar fi a la política de tipus negatius, en elevar els interessos per primera vegada en 17 anys.

Ara, per fer front a la persistent debilitat del ien, que està cotitzant a mínims de 34 anys enfront del dòlar, l'organisme monetari presidit per Kazuo Ueda ha assenyalat que "recollirà les opinions dels participants del mercat i decidirà a la seva propera reunió un pla detallat per a la reducció de l'import de la compra d'actius durant els propers un o dos anys".

L'entitat també ha indicat que un altre dels seus objectius és "garantir que les taxes d'interès a llarg termini es formin més lliurement als mercats financers". Això després d'haver suspès al març la política sobre el control de la corba de rendiment dels bons.

La decisió ha estat aprovada amb una majoria de 8 a 1, amb el desacord del membre de la junta de governadors, Nakamura Toyoaki.

VISIÓ DE L'ECONOMIA

Sobre la seva visió econòmica, el BoJ ha assenyalat que “l'economia s'ha recuperat moderadament, tot i que en part s'ha observat una certa feblesa. Les economies estrangeres han crescut moderadament en conjunt. Les exportacions s'han mantingut més o menys estables. La producció industrial ha estat més o menys estable com a tendència, però ha continuat sent pressionada a la baixa recentment per la suspensió de la producció i els enviaments en alguns fabricants d'automòbils".

L'organisme també ha remarcat que "amb la millora dels beneficis empresarials, la inversió fixa empresarial ha seguit una tendència moderadament creixent. La situació de l'ocupació i dels ingressos ha millorat moderadament. El consum privat ha mostrat resistència, encara que l'impacte dels augments de preus s'han mantingut i les vendes d'automòbils han continuat sent pressionades a la baixa per la suspensió dels enviaments per part d'alguns fabricants d'automòbils. La inversió pública ha estat relativament feble. La inversió pública s'ha mantingut més o menys estable. Les condicions financeres han estat acomodatícies”.

EVOLUCIÓ DELS PREUS

Pel que fa als preus, l'organisme ha valorat que "la taxa d'augment interanual de l'índex de l'IPC, menys aliments frescos, ha estat recentment al rang del 2% al 2,5%, ja que els preus dels serveis han continuat augmentant moderadament, cosa que reflecteix factors com els augments salarials, encara que els efectes de la transmissió als preus al consumidor dels augments de costos provocats per l'augment passat dels preus de les importacions s'han atenuat. Les expectatives d'inflació han augmentat moderadament”.

Sobre les seves previsions econòmiques, el BoJ ha considerat "probable que l'economia del Japó continuï creixent a un ritme superior a la taxa de creixement potencial, mentre les economies estrangeres continuen creixent moderadament i a mesura que un cercle virtuós des de l'ingrés fins a la despesa s'intensifica gradualment, en un context de factors com les condicions financeres acomodatícies".

Pel que fa a l'IPC sense aliments frescos, espera que "sigui impulsat fins a l'any fiscal 2025 per factors com una disminució dels efectes de les mesures econòmiques del govern que redueixen la inflació de l'IPC. Mentrestant, s'espera que la inflació subjacent de l'IPC augmenti gradualment, i que les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini augmentaran i que continuarà intensificant-se un cercle virtuós entre salaris i preus”.

Pel que fa als riscos per a les perspectives, ha indicat que "persisteixen grans incerteses al voltant de l'activitat econòmica i els preus al Japó, incloent-hi l'evolució de l'activitat econòmica i els preus a l'estranger, l'evolució dels preus de les matèries primeres i el comportament de les empreses nacionals en matèria de fixació de preus i salaris".

"En aquestes circumstàncies", ha conclòs el Banc del Japó, "cal prestar l'atenció deguda a l'evolució dels mercats financers i canviaris i al seu impacte en l'activitat econòmica i els preus".

Últimas noticias