El Banc del Japó manté els tipus al 0,25% i vigilarà el tipus de canvi del ien

Alerta sobre l'elevada incertesa per a l'economia i els preus

Per

Bolsamania | 20 set, 2024

El Banc del Japó (BoJ) ha mantingut aquest divendres els tipus d'interès al 0,25% i ha alertat sobre l'elevada incertesa que afecta l'evolució dels preus i de l'economia.

"Segueix havent-hi molta incertesa al voltant de l'activitat econòmica i els preus, incloent-hi l'evolució de l'activitat econòmica i els preus a l'exterior, l'evolució dels preus de les primeres matèries i la conducta de les empreses nacionals en matèria de fixació de salaris i preus".

"En aquestes circumstàncies", ha afegit en el seu comunicat, "cal prestar l'atenció deguda a l'evolució dels mercats financers i canviaris i al seu impacte en l'activitat econòmica i els preus del Japó. En particular, com recentment les empreses han anat adoptant una actitud més orientada a augmentar els salaris i els preus, és més probable que l'evolució del tipus de canvi afecti els preus ara que en el passat”.

ECONOMIA JAPONESA

Pel que fa a l'evolució de l'economia nipona, el BoJ ha indicat que “s'ha recuperat moderadament, tot i que en part s'ha vist una certa feblesa. Les economies estrangeres han crescut moderadament en general. Les exportacions i la producció industrial han estat més o menys estables. Amb la millora dels guanys corporatius, la inversió fixa de les empreses ha seguit una tendència moderada a l'alça.

A més, ha assenyalat que "el consum privat ha seguit una tendència moderada a l'alça malgrat l'impacte de les pujades de preus i d'altres factors. La inversió en habitatge ha estat relativament feble. La inversió pública ha estat més o menys estable. Les condicions financeres han estat acomodatícies".

Pel que fa als preus, ha destacat que "la taxa interanual d'augment de l'índex de preus al consumidor (IPC, tots els articles menys els aliments frescos) ha oscil·lat recentment entre el 2,5% i el 3,0%, ja que els preus dels serveis han continuat augmentant moderadament, cosa que reflecteix en factors com els augments salarials, encara que els efectes d'una transmissió als preus al consumidor dels augments dels costos provocats per l'augment anterior dels preus d'importació han disminuït. Les expectatives d'inflació han augmentat moderadament”.

En aquest escenari, el BoJ ha considerat "probable que l'economia del Japó segueixi creixent a un ritme superior a la seva taxa de creixement potencial, amb les economies estrangeres creixent moderadament i a mesura que s'intensifica gradualment un cercle virtuós entre els ingressos i la despesa en el context de factors com les condicions financeres acomodatícies".

I encara que "si bé s'espera que disminueixin els efectes de la transmissió als preus al consumidor dels augments de costos provocats per l'augment anterior dels preus d'importació, es projecta que la taxa interanual d'augment de l'IPC (tots els articles menys els aliments frescos) augmentarà fins a l'any fiscal 2025 a causa de factors com la dissipació dels efectes de les mesures del govern que pressionen a la baixa la inflació de l'IPC”.

Sobre la inflació subjacent, espera que "augmenti gradualment, ja que es projecta que la bretxa de producció millorarà i que les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini augmentaran, amb un cercle virtuós entre salaris i preus que continua intensificant-se".

A la segona meitat de l'any fiscal 2025, el BoJ preveu "que la inflació subjacent de l'IPC augmenti gradualment, ja que es projecta que la bretxa de producció millorarà i que les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini augmentaran amb un cercle virtuós entre salaris i preus que continua intensificant-se".

Últimas noticias