El Banc d'Anglaterra (BoE) es manté restrictiu i deixa al 5% els tipus d'interès

"Fins que s'hagin dissipat encara més els riscos que la inflació torni a l'objectiu del 2%"

Per

Bolsamania | 19 set, 2024

El Banc d'Anglaterra (BoE) creu que la política monetària ha de continuar sent restrictiva i ha decidit mantenir el 5% els tipus d'interès, complint les previsions. Considera que, en absència de novetats importants, continua sent adequat adoptar un enfocament gradual per eliminar les restriccions de la política monetària.

La pausa arriba després que l'organisme decidís a l'agost fer una retallada dels tipus d'interès de 25 punts bàsics, cosa que va suposar la primera baixada des del 2020.

"La política monetària haurà de continuar sent restrictiva durant un temps suficient fins que s'hagin dissipat encara més els riscos que la inflació torni de manera sostenible a l'objectiu del 2% a mitjà termini", ha assenyalat el Comitè de Política Monetària de l'organisme britànic .

Assegura que continua vigilant de prop els riscos de persistència de la inflació i decidirà el grau adequat de restricció de la política monetària a cada reunió.

En concret, vuit membres es van mostrar partidaris de mantenir el tipus d'interès bancari al 5% en aquesta reunió, mentre que un membre es va mostrar a favor d'una reducció de 25 punts bàsics. Com expliquen al comunicat, la decisió s'ha pres després d'analitzar una sèrie de casos, als quals es poden atribuir diferents probabilitats i riscos.

En el primer cas, la correcció dels xocs globals que van impulsar la inflació i la consegüent caiguda de la inflació general haurien de continuar transmetent-se a una dinàmica més feble dels salaris i de la fixació de preus. "La persistència de les pressions inflacionàries es dissiparia amb una postura menys restrictiva de la política monetària que en altres casos".

En segon lloc, pot ser necessari un període de comoditat econòmica, en què el PIB caigui per sota del potencial i el mercat laboral es relaxi encara més, perquè la dinàmica dels salaris i la fixació de preus es normalitzin completament. "S'esperaria llavors que la persistència inflacionària interna desaparegui, a causa de l'obertura de la folgança a partir d'una postura més restrictiva de la política monetària en relació amb el primer cas".

En tercer cas, l'economia es podria veure subjecta a canvis estructurals. "El grau de restricció de la política monetària podria ser menor que el que es reflecteix en la darrera avaluació del Comitè, cosa que significa que la política monetària hauria de continuar sent més restrictiva durant més temps", assenyalen.

D'altra banda, el BoE ha acordat per unanimitat reduir l'estoc de compres de bons del Govern del Regne Unit fets amb finalitats de política monetària i finançades mitjançant l'emissió de reserves del banc central en 100.000 milions de lliures durant els propers 12 mesos, fins un total de 558.000 milions de lliures.

QUÈ N'OPINEN ELS ANALISTES?

"No és estrany que el BoE hagi mantingut sense canvis la taxa de política monetària. Les expectatives del mercat eren molt baixes, especialment considerant la positiva dada d'inflació d'agost", apunten a TD Securities, però creuen que l'organisme "segueix disposat a aplicar retallades, cosa que subratlla el cicle de flexibilització en gran mesura sincronitzat que arriba de part dels principals bancs centrals".

A Hargreaves Lansdown afegeixen que segueix havent-hi expectatives que hi haurà almenys una nova retallada abans de finals del 2024: “En termes de mida de les noves retallades aquest any, és probable que siguin del 0,25 o del 0,5%. les mirades estan posades sobre la propera reunió de novembre”.

A més llarg termini, diuen que "no és tan clar què podria passar amb els tipus d'interès del Regne Unit. Però sembla més probable que vegem noves retallades en lloc de pujades de tipus, atès el panorama econòmic general de menor inflació i creixement limitat".

"Una vegada més, el Comitè ha posat èmfasi en un enfocament relativament pacient cap a una normalització més gran, fet que segueix sent justificat atesa la naturalesa relativament persistent de les pressions subjacents sobre els preus dins de l'economia del Regne Unit", comenta Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone.

La seva hipòtesi de base continua sent de retallades trimestrals, de 25 punts bàsics cadascun. Mentrestant, Matt Smith, expert en hipoteques de Rightmove, n'espera dues retallades de tipus abans de final d'any.

Últimas noticias