Crisi de l'Ibex: "La nefasta gestió de la pandèmia ha espantat els institucionals"

L'índex espanyol s'enfronta ara al suport dels 6.400 punts

Per

Bolsamania | 22 set, 2020

"El més raonable és que se'n vagi cap als mínims anuals"; "Podria perfectament anar-se'n cap als mínims anuals"; "No seria gens estrany que tornéssim als mínims anuals"... Aquestes són algunes de les respostes dels analistes consultats per Bolsamanía a la pregunta de si veuen l'Ibex en els mínims anuals (5.800 punts) a curt termini. Al mateix temps, quan es pregunta per les raons del seu mal comportament comparat amb la resta de borses europees, la resposta també és bastant clara: l'impacte tremend de la pandèmia a Espanya i la mala gestió de la la crisi, que ha "minat la moral" dels inversors institucionals.

En declaracions a Bolsamanía, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, explica que la pandèmia de Covid-19 i la gestió que s'ha fet de la mateixa ha portat a Espanya a convertir-se "amb diferència" en el país de la zona euro on l'economia s'ha contret durant el segon trimestre de 2020 i en un dels que està travessant una crisi més profunda de tots els països desenvolupats (OCDE). Això "ha restat molt d'interès per la borsa espanyola", reconeix aquest expert.

L'Ibex és l'índex europeu que més ha cedit des dels màxims anuals i el que menys s'ha recuperat des dels mínims. "Això està tenint un impacte molt significatiu i molt negatiu en el comportament dels grans valors de la nostra borsa en el temps que portem d'aquest exercici", insisteix Fernández-Figares.

"La feblesa que estem observant al selectiu espanyol es deu principalment a la nefasta gestió de la crisi sanitària a Espanya", recalca Gisela Turazzini, co-fundadora del bróker Blackbird. En la seva opinió, els rebrots descontrolats així com les males decisions en matèria de política econòmica han "espantat l'inversor institucional" que, juntament amb la pròpia composició del selectiu, fan de l'Ibex el pitjor entre els índexs de les economies desenvolupades del món.

Turazzini avisa que, encara que a llarg termini les valoracions d'algunes companyies, com Telefónica, no tenen cap justificació, a curt termini la volatilitat continuarà latent, probablement mentre no veiem una certa visibilitat sobre la pandèmia, bé sigui per accions que aconsegueixin controlar-la o bé per l'aprovació de la vacuna. "Mentre això no succeeixi, el mercat continuarà nedant en la volatilitat, especialment a Espanya", adverteix.

EL "DESOLADOR" ASPECTE DELS 'BLUE CHIPS'

Els experts d'eToro parlen d'"una espècie de tempesta perfecta" a l'Ibex, en la qual s'hi barregen aquesta "falta d'interès pel mercat nacional, tenir sectors dominants molt castigats que compten amb males expectatives de recuperació a curt termini i un momentum negatiu generalitzat". Afegeixen aquests analistes que la clau continua sent el sector bancari, "i no sols a nivell espanyol". "Si prenem l'europeu, s'observa com la successió de mínims creixents i màxims decreixents domina el sector des de juny d'enguany, i que es troba a prop a dirigir-se als mínims anuals", remarquen.

José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, posa l'accent en el "desolador aspecte" de molts dels 'blue chips' del nostre mercat. Així és impossible pujar.

La situació tècnica de Santander és penosa, la de BBVA, el mateix, i, quant a Telefónica, es podria parlar d'un aspecte directament lamentable. I, així, l'un darrere l'altre. Pràcticament ni un dels grans títols del selectiu se salva (Repsol, Inditex...), excepte, tal vegada, les energètiques, amb Iberdrola al capdavant.

"Tant el Santander com el BBVA estan atacant nivells històrics. Sobretot, pel que fa al Santander, si els confirma en espelma mensual, aleshores passarà el mateix que ja ha passat amb Telefónica", anticipa Gerardo Ortega, analista independent i col·laborador de CMC Markets. "Durant un llarg període de temps l'operadora va estar caient i rebotant, caient i rebotant... fins que va perforar suports en espelma mensual i llavors la patacada va ser tremenda", explica Ortega. Cal recordar que BBVA, Santander i Telefónica han perdut la meitat del seu valor borsari en el que portem d'any.

Aquest analista insisteix que no hi ha "res" 'dins' de l'Ibex que convidi a pensar que aquest reaccionarà a l'alça. "El poc que ha intentat, al final ho ha dinamitat", precisa, en parlar dels avanços fallits del selectiu.

Tot i que els mínims anuals són un objectiu que els analistes veuen mes que probable a curt termini, és veritat que prefereixen no 'jugar-s'ho tot al vermell' i recorden que hi ha una resistència intermèdia, després de trencar els 6.900 punts, a la zona dels 6.450-6.500 punts. Fins a veure si aguanta aquest nivell, que està 'molt a la vora', els experts avisen que el volum de la caiguda de l'Ibex del divendres passat (-2,21%) va ser "brutal, el més alt dels últims quatre anys", mentre que el volum de les retallades de Telefónica (-4,04%) va ser el més alt de tota la seva història.

Últimas noticias