Crash històric en l'IBEX pel Brexit: cau més d'un 11%, la banca més del 20%
Els bancs i IAG són els valors que cauen més
- El precio del petróleo cae más de un 6%
- Japón pierde alrededor de un 8%
- En castellano: Crash histórico en el Ibex por el Brexit: Cae más de un 11%, la banca más del 20%
Actualitzat : 13:14
La volatilitat s'apodera de les borses europees després del resultat del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE, on ha guanyat el 'no'. Aquest resultat envia la lliura més d'un 10% a baix contra el dòlar, fins a nivells no vistos en 30 anys i els preus del petroli també cauen amb força. L'IBEX perd més d'un 11% en un divendres negre per a les borses europees.
La borsa espanyola retrocedeix amb força en l'inici de la sessió europea amb caigudes del 8% i els valors que més perden són Bankia (-26%), Santander (-25%), Caixabank (-21%), IAG (-20%), Arcelor (-17%), Acerinox (-16%), Enagás i telefònica (-13%), amb la major parteix els bancs suspesos de cotització en l'inici de la sessió borsària. Les accions més afectades estan sent els bancs i les empreses relacionades amb matèries primeres com a metalls o energia.
Les borses asiàtiques s'han enfonsat durant la matinada, amb EL Japó perdent al voltant d'un 8% i els futurs del Nikkei interromputs de negociació per primera vegada des del 23 de maig de 2013, segons informa Reuters. Seguit de les caigudes de Hong Kong, que cau un 5% i Corea del Sud, amb un 3,5%. La Xina és el mercat que perd menys, amb retrocessos de l'1,9%.
"Tindrem una jornada intensa als mercats, que a aquestes hores es desplomen amb força, tant a Europa (els futurs) com a Àsia i als EUA", Destaca Ramón Morell, analista d’ETX Capital. També parla sobre els rumors d’una "possible intervenció dels bancs centrals, alimentats pel fet que tot s'enfonsa, els mercats borsaris, les divises, les matèries primeres". Els bancs centrals de tot Àsia s'han compromès a prendre les mesures necessàries per evitar qualsevol interrupció de la liquiditat dels mercats financers, amb alguns entrant ja en acció arran dels resultats sorpresa a favor d'abandonar la Unió Europea.
Els analistes coincideixen que no està gens clar el que passarà en el futur. Hemant Kanawala, cap d'accions a Kotak Life Insurance assegura que "passaran setmanes fins que estiguin clares les implicacions que tindrà el Brexit". Els reguladors bancaris a banda i banda de l’Atlàntic "estaran treballant a destemps" ara que la Gran Bretanya ha decidit abandonar la Unió Europea, segons Mayra Rodríguez Valladares, directora gerent de la consultora regulació financera MRV Associates a WSJ.
Adrien Pichoud, economista en cap d’SYZ Asset Management, destaca que "el major impacte el sofrirà l'economia del Regne Unit, que a curt termini experimentarà una desacceleració del creixement i molta incertesa durant els propers dos-tres anys".
Mondher Bettaieb, director de Crèdit Corporatiu i gestor del fons VF-EUR Corporate Bond Mid Yield a Vontobel, assenyala que "ens agradaria aprofitar aquesta oportunitat per posar l'accent sobre el fet que aquesta decisió no representa una amenaça sistèmica per al sistema financer europeu i mundial".
Les matèries primeres també cauen amb força en l'obertura de les places europees amb l'únic repunt de metalls preciosos com la plata i l'or, que puja al voltant d'un 6% i està actuant com a valor refugi davant la caiguda del preu de la lliura. El petroli i el gas natural retrocedeixen un 5% i un 2% respectivament i metalls com el coure i l'alumini també descendeixen més d'un 2%.
CAMÍ DE L'EXPANSIÓ MONETÀRIA
Vuit anys després de l'inici de la crisi global del crèdit, l'agitació post-Brexit sembla disposada a provocar una onada d'expansions monetàries, principalment al Regne Unit. Les notes de premsa enviades pels analistes destaquen que el Banc Popular de la Xina podria actuar, ja sigui a través d'una intervenció per apuntalar la seva moneda o amb una retallada en el coeficient de reserves obligatòries per als seus bancs comercials.
Per a la Reserva Federal, aquesta inestabilitat dels mercats inestables justifica la seva decisió de posposar la pujada de tipus. "La Fed voldrà veure l'impacte de la votació del Regne Unit abans de considerar la represa de les pujades de tipus, per la qual cosa es fa molt poc probable un moviment al mes de juliol", Mansoor Mohi-Uddin, estrateg a Singapur del Royal Bank of Scotland Group (RBS), en declaracions a Bloomberg.
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que "després del Brexit ningú no sap ben bé quant valen les coses. Per aquest motiu durant els propers dies hauríem d'acostumar-nos a viure amb l'alta volatilitat i a veure fortes caigudes amb grans recuperacions. Tècnicament, només ens queda veure què passa amb el suport que tenim en els mínims anuals dels 7.746 punts".