Compres moderades a Wall Street amb el focus sobre el deflactor PCE i el sostre de deute
Les negociacions entre demòcrates i republicans avancen cap a un acord
Actualitzat : 16:17
Wall Street cotitza amb guanys moderats aquest divendres després del signe mixt de dijous, en una sessió que va estar liderada pel Nasdaq i Nvidia. Els inversors descompten les darreres dades del deflactor PCE, la variable de preus més seguida per la Reserva Federal (Fed), que ha mostrat un inesperat ascens a l'abril, i també segueixen molt atents a les negociacions sobre el sostre de deute, que avancen cap a un acord.
Al còmput setmanal, i a falta d'aquesta sessió, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a un tancament mixt, amb pèrdues per al Dow Jones i l'S&P 500, que es deixen un 2,30% i 1,11%, respectivament, mentre que el Nasdaq puja lleugerament un 0,07%.
El deute és una de les prioritats dels operadors i l'optimisme al voltant que es tanqui un pacte entre demòcrates i republicans ha augmentat després que, tant el president dels EUA, Joe Biden, com el líder republicà McCarthy, hagin indicat que les converses es troben a la fase final.
"Si els inversors no estan extremadament preocupats per les converses sobre el sostre del deute, és perquè saben que només és un teatre polític innecessari i que el deute acabarà augmentant de totes maneres", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
Tot i això, l'experta adverteix que en cas d'un accident polític, "les conseqüències serien catastròfiques. Les accions nord-americanes i mundials podrien caure més d'un 20% i la crisi econòmica autoinduïda dels EUA empenyeria l'economia mundial a una profunda recessió a finals d´any".
"El risc continua sent que no s'hi arribi a temps per evitar un potencial impagament, més tenint en compte que dilluns és festiu als EUA per la celebració del Memorial Day", afirmen des de Link Securities.
De fet, si s'arribés a un acord, dimarts es perfila com el dia probable per a la votació a la Cambra de Representants i, posteriorment, el Senat, llavors hauria d'actuar amb rapidesa per enviar-lo a la mesa del president abans de l'1 de juny, data en què la Secretària del Tresor, Janet Yellen, ha dit que el seu departament podria quedar-se sense efectiu.
DEFLACTOR PCE
A l'agenda econòmica, el mercat ha conegut l'índex de preus del consum personal d'abril (PCE), la mesura d'inflació preferida de la Fed, i la dada és clau de cara al proper moviment de política monetària del banc central nord-americà.
L'índex general va augmentar fins al 4,4% en taxa interanual, després de tancar el març al 4,2%, mentre que la inflació subjacent va avançar fins al 4,7%, una dècima per sobre del registre del març. El consens esperava que es mantingués al 4,6% i una caiguda a l'índex general fins al 3,9%.
Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "el deflactor del PCE mantindrà viu el debat sobre la possibilitat que la Fed se salti una pujada al juny i després reprengui l'enduriment al juliol".
"Seguirem amb la previsió que la Fed mantingui els tipus sense canvis durant la resta d'aquest any. Tot i això, augmenten les probabilitats que alteren el pronòstic de la taxa de fons federals el 2024, reduint la quantitat de retallades de taxes", afegeixen.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,28% (72,03 dòlars) i el Brent guanya un 0,14% (76,42 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,07% (1,0727 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,46% (1.952 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,793% i el bitcoin cotitza pla (26,462 dòlars).