Com els analistes valoren l'històric gir de política monetària del Banc del Japó?

Els analistes consideren que el mercat ja havia descomptat les mesures anunciades

Per

Bolsamania | 19 mar, 2024

Com valoren els analistes el canvi històric en matèria de política monetària anunciat aquest dimarts pel Banc del Japó?

Stephen Innes, gestor de SPI Asset Management, comenta que el BoJ "ha creuat el Rubicó en el seu enfocament monetari", tot i que afegeix que "els moviments s'havien comunicat àmpliament per endavant". Per això, afirma que “els mercats els havien descomptat gairebé perfectament”.

En la mateixa línia, els experts de Danske Bank afegeixen que “la mesura ja estava descomptada en gran part i, per tant, la reacció del mercat ha estat modesta”. En aquest sentit, el ien es deprecia un 0,7%, fins a nivells de 150,21 dòlars, a causa de la promesa del BoJ que la política monetària continuarà sent acomodatícia.

Per part seva, la rendibilitat del bo japonès a 10 anys cau lleugerament fins al 0,74%, ja que el BoJ ha assenyalat que "les compres de bons japonesos romandran intactes".

La previsió d'aquests analistes és que el BoJ "actuï amb cautela a partir d'aquí", i per això no preveuen "un cicle de pujades de tipus pronunciades en el futur". La seva previsió és que l'organisme avaluï la situació "de reunió a reunió" i pugui "trobar marge per a algunes petites pujades més, si el creixement salarial de les grans empreses s'encomana prou al segment de les pime".

Per a Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, la reacció del mercat indica que "s'ha descomptat un únic moviment de pujada de tipus per part del BoJ", per la qual cosa no s'esperen més pujades de tipus a curt i mitjà termini.

D'una manera semblant, els experts de Link Gestión comenten que “la reacció del ien, que s'ha devaluat enfront del dòlar, i de la borsa japonesa, que ha assimilat la notícia amb tranquil·litat, ens demostra que, en gran mesura, la decisió del BoJ ja estava assimilada pels inversors”.

Segons la seva opinió, "és positiu" que l'organisme comenci "a normalitzar la seva política monetària" perquè l'economia japonesa "funcioni sense la necessitat de la 'respiració assistida' que oferien uns tipus d'interès negatius, com ha estat passant a la darrera dècada".

Des de Renta 4, comenten que "el BoJ és l'últim dels bancs centrals desenvolupats a normalitzar la seva política monetària", tot i que afegeixen que "en cap cas sembla l'inici d'una forta contracció monetària, afirmant que es mantindran unes condicions financeres acomodatícies".

Aquests experts recorden que la previsió del consens és que els tipus d'interès puguin pujar lleugerament al llarg de l'any fins a nivells del 0,25%, i afegeixen que els inversors han realitzat una lectura 'dovish' "en no concretar-se els propers passos del tensionament monetari".

Per acabar, els analistes d'Oxford Economics preveuen que el BoJ "mantindrà una política efectiva de tipus d'interès zero almenys durant un any més".

A més, anticipen que l'organisme "elaborarà una estratègia integral de sortida de la seva política acomodatícia a finals d'aquest any, després de la revisió de les polítiques en curs".

Últimas noticias