Caigudes en Wall Street per tancar una setmana marcada per la Reserva Federal
Els inversors segueixen analitzant els missatges del banc central nord-americà
- En castellano: Fuertes caídas en Wall Street, con el Dow Jones firmando su peor semana desde octubre
Wall Street cau en tots els seus valors per tancar una setmana durant la qual el Nasdaq 100, que agrupa les 100 empreses més grans de l'índex tecnològic, va marcar aquest dijous un nou màxim històric. Tant el Nasdaq, com el Dow Jones i l'S&P 500 cauen pel que fa als valors de tancament d'aquest dilluns.
Les borses segueixen analitzant els missatges llançats dimecres per la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). El banc central va anticipar la primera pujada de tipus el 2023, va elevar de manera important les seves previsions d'inflació per 2021 i el seu president, Jerome Powell, va confirmar que havien començat a debatre la retirada del seu programa de compra d'actius, el cèlebre tapering.
"La Fed pot estar una mica ansiosa amb el seu marc de referència per a la política monetària", afirmen els gestors de Amundi Asset Management. "Si el mercat laboral nord-americà es recupera amb més força durant els propers mesos i la inflació es manté elevada, és possible que sentin la necessitat d'avançar el seu cicle de tapering", afegeixen.
Jerome Powell va reconèixer que "els canvis en la demanda poden ser grans i ràpids, i els colls d'ampolla, les dificultats de contractació i altres restriccions podrien seguir limitant la rapidesa amb què es pot ajustar l'oferta, la qual cosa augmenta la possibilitat que la inflació sigui més alta i més persistent del que esperem".
"Els 'hawkers' (falcons que donen suport a una política monetària més dura) clarament hi tenen més influència. És important destacar que la Fed està avançant un any el seu programa d'ajust monetari. Si l'economia dels EUA torna al seu nivell d'ocupació anterior a la crisi el 2022, i si l''avanç' de la inflació continua o fins i tot augmenta, la Fed podria augmentar els tipus a partir de 2022", explica Christophe Morel, economista en cap de Groupama AM.
Serà interessant veure com descompten els inversors aquest reajustament de les previsions sobre la política monetària del banc central més poderós del món. "Veiem que la Fed ja no està significativament a la saga de la corba i redueix un dels principals riscos de cua que preocupen als inversors", afirmen els gestors d'UBP.
"En particular, el d'un augment persistent de la inflació a mitjà termini, ja que la guia de la Fed sobre les taxes indica que no deixaran que la inflació se surti de control. En general, veiem el missatge de la Fed com a positiu, ja que es tornen menys 'dovish' (a favor dels estímuls) a causa de les impressionants perspectives de creixement econòmic", conclouen.
Finalment, els analistes de Fidelity comenten que "és probable que la Fed comenci a assenyalar els seus plans de reducció d'estímuls. En aquest sentit, el Simposi de Política de Jackson Hole a l'agost és el proper esdeveniment clau que podria usar el president Powell per fer-ho".
D'altra banda, James Bullard, president de Banc de la Reserva Federal de San Luis, ha anunciat que preveien un creixement de la inflació, "però aquest ha estat més gran del que s'esperava". I ha afegit que el debat sobre el tapering "està obert".
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, Goldman Sachs ha començat a negociar amb Galaxy Digital la inversió en futurs del bitcoin, segons ha avançat la CNBC.
Així mateix, grans bancs com Morgan Stanley, JP Morgan i Citigroup han avisat que els seus ingressos per trading patiran un fort descens interanual durant el segon trimestre, sobretot pel que fa al negoci de renda fixa.
A més, també han assenyalat que el crèdit al consum no s'estava comportant tan bé com s'esperava a causa de l'elevat nivell d'estalvis que mantenen actualment les famílies nord-americanes.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,41%, fins als 70,75 dòlars. L'euro es deprecia un 0,39% i es canvia a 1,186 dòlars, mentre l'unça d'or avança un 1%, fins als 1.792 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,506%. Finalment, el bitcoin cau un 1,71% i es canvia a 37.135 dòlars, baixant de la barrera dels 38.000.