Brussel·les i BCE auguren que els actius de la banca espanyola empitjoraran

Especialment si és necessari adoptar mesures de confinament per fer front al coronavirus

Per

Europa Press | 18 nov, 2020

Des de Brussel·les i el BCE alerten que la qualitat dels actius de les entitats financeres espanyoles, minvarà en els pròxims mesos. Cosa que s'emfatitzarà sobretot si és necessari tornar a una situació de confinament per pal·liar-la pandèmia de coronavirus, ja que les ajudes aprovades de moment només poden alleujar "parcialment" els "riscos crediticis".

La Comissió Europea i el Banc Central Europeu (BCE) preveu en un nou informe de supervisió del rescat bancari, elaborat després de l'última visita a l'octubre, dels inspectors de totes dues institucions."Els programes de suport actuals només poden mitigar parcialment els riscos crediticis i és probable la qualitat dels actius en el sector bancari empitjori durant els pròxims mesos, especialment si és necessari adoptar més mesurades de confinament", assenyala el document.

Ja que encara que el ritme de reducció de préstecs dubtosos en els balanços dels bancs s'ha reduït recentment, mesures com la moratòria de pagaments i els avals públics a través de l'ICO han evitat que es produïssin "fluxos significatius de nous" d'actius tòxics. Totes dues institucions europees mostra la seva voluntat de donar "espai per a la respiració" als bancs i els seus clients, però també avisa que "caldrà veure si això continua així amb l'expiració de molts d'aquests programes el 2021". Les mesures temporals "han estat molt efectives a curt termini", però incideixen en què "hauran de ser complementades amb altres estructurals", que passen per uns marcs "efectius" de resolució i reestructuració per al sector empresarial.

SENSE TOT JUST COMENTARIS SOBRE LES FUSIONS

L'informe no esclareix l'impacte total de la crisi sobre el sector financer espanyol, que encara és "incert". Reitera que la posició de la banca en aquesta fase és "molt més sòlida" que durant la crisi financera, amb una "forta" posició de liquiditat i una capitalització "adequada".

Enfrontant-se a un context "exigent" per a "mantenir la rendibilitat" mentre "la consolidació en el sector ha guanyat impuls". En l'informe es nomena la fusió entre Bankia i CaixaBank però no fa valoracions específiques."Pot haver-hi més fusions, segons els actors de mercats i dos bancs, Liberbank i Unicaja, han confirmat que ho estan analitzant", es limita a assenyalar el document, finalitzat abans que BBVA i Sabadell confirmessin les seves converses per a una possible fusió.

L'Executiu comunitari i el BCE també han assenyalat que la SAREB continua registrant pèrdues malgrat estar ja aplicant la nova estratègia, així com que la pandèmia suposarà una "càrrega addicional" en el seu negoci i en el mercat immobiliari. Els 'homes de negre' de la Comissió Europea i el Banc Central Europeu desenvolupen aquesta vigilància després del rescat bancari de 2012 i continuaran supervisant als bancs espanyols fins que Espanya aconsegueixi retornar almenys el 75% del préstec de 41.300 milions que va rebre llavors. Fins avui, l'Estat ha retornat 17.600 milions d'euros al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), el 43% del total.

Últimas noticias