Brasil: Lula guanya la presidència després de vèncer Bolsonaro per un estret marge
El guanyador enfronta un complicat escenari econòmic
Luiz Inácio Lula da Silva (50,88%) s'ha convertit en president del Brasil després de guanyar el rival Jair Bolsonaro (49,12%) per un estret marge, en una jornada electoral que no s'ha resolt definitivament fins al final del recompte.
D'aquesta manera, Lula ha recuperat la presidència després dels seus mandats del 2003 i el 2010, en una campanya que ha estat marcada per una forta polarització entre els seus partidaris i entre els seguidors del rival conservador.
Durant la seva presidència, Lula "va dur a terme importants reformes socials destinades a treure la gent de la pobresa", segons recorda Edward Glossop, economista de mercats emergents de la gestora abrdn.
"Però la trajectòria econòmica de Lula es va veure afavorida per un context extern que no es repetirà. Mentre que el ràpid creixement de la Xina i l'augment dels preus de les primeres matèries van contribuir a elevar el creixement brasiler i a millorar la posició fiscal durant la dècada del 2000, l'economia mundial sembla ara disposada a entrar en recessió. Lula pot optar per respondre amb ajudes fiscals, cosa que agreujaria les preocupacions al voltant del deute públic", afegeix aquest expert.
Segons la seva opinió, Lula tindrà "la necessitat de mantenir la credibilitat als mercats" i no interferirà en la política monetària del "Banc Central del Brasil, que sembla que endarrerirà les retallades de tipus d'interès mentre la inflació subjacent segueixi sent rígida".
Per Edward Glossop, "els inversors del país esperen un compromís més gran de la nova administració amb les polítiques mediambientals, ja que seria beneficiós per al Brasil, a causa de l'augment de la conscienciació en matèria d'ESG al voltant de la inversió, això probablement obriria més oportunitats al voltant del comerç i la inversió estrangera".
"No obstant", afegeix, "aquestes oportunitats a llarg termini s'hauran d'equilibrar amb els reptes d'una recessió global en un entorn inflacionista, amb limitacions al front fiscal. El predomini fiscal segueix sent un risc (de cua). I sense cap àncora fiscal creïble, és probable que les primes de risc dels actius brasilers segueixin sent elevades".