BNP dóna un potencial de pujada del 23% a l'IBEX fins als 10.739 punts

A l'interval menys optimista, el selectiu escalarà fins als 9.710 punts el 2017

Per

Bolsamania | 17 nov, 2016

Actualitzat : 13:54

L'IBEX cotitza en negatiu el 2016, amb una reculada acumulada del 9%. No obstant això, l'índex “té tot a favor” per deixar enrere aquestes pèrdues i construir una tendència alcista fins a fins i tot aconseguir els 10.739 punts l'any que ve, la qual cosa suposaria un ral·li des dels 8.700 punts als quals aguaita aquest dijous del 23%, segons les estimacions de BNP.

L'índex “hauria d'estar ara en els 9.400 punts”, explica Estefanía Ponte, directora del departament d'economia i estratègia de BNP Paribas Personal Investors. La situació actual és que l'IBEX descompta un escenari equivalent a una caiguda del 1% del PIB, enfront del creixement benvolgut per aquests experts del 3,2% per aquest any i del 2,5% per al proper. Previsions que al banc han revisat a l'alça en els últims mesos pels ritmes de creació d'ocupació, que “estan sorprenent amb cada dada”, admet Ponte.

No obstant això, l'escenari de 2017 dependrà en gran part de l'evolució de la inflació i de les decisions dels bancs centrals, arguye l'economista de BNP. En aquest sentit, espera que el Banc Central Europeu (BCE) no alteri la seva política monetària mentre que la Reserva Federal (Fed) pujaria els tipus al desembre i altres dues vegades l'any que ve. Aquestes fites afectaran a la corba de tipus del mercat de bons, amb una pressió a l'alça al llarg de l'any que hauria de beneficiar als bancs. Per això, "esperem un comportament millor que en els índexs", anticipa Estefanía Ponte. No obstant això, durant l'últim mes "el peso mexicà i en general les divises llatinoamericanes han frenat el bon comportament dels bancs espanyols".

El peso mexicà i en general les divises llatinoamericanes han frenat el bon comportament dels bancs espanyols

Així, els bancs marcaran el ritme. I aquesta tendència dependrà del que ocorri a la corba de tipus dels bons, que es veurà afectada pels successos polítics i econòmics: decisions del BCE, referèndum a Itàlia, eleccions a Holanda, França i Alemanya, etc. El que ocorri amb aquestes fites tindrà reflex en les primes de risc. Així, per l'IBEX estableixen un quadre amb diferents possibilitats: si la prima es queda en l'1% en 2016 i 2017, l'IBEX s'anirà fins als 10.739 punts; amb la prima a l'1,2%, que és l'escenari central, el selectiu escalaria fins als 10.533 punts; finalment, amb una prima en el 2% l'índex s'aniria fins als 9.710 punts.

MENYS POTENCIAL A EUROPA I WALL STREET

En renda variable europea, la projecció d'aquests experts és que l'Eurostoxx (l'índex compost per 298 valors) passi dels 375 punts actuals fins als 390 punts, la qual cosa suposaria un alça del 4% respecte als nivells actuals, en un escenari en el qual el PIB de l'Eurozona creixeria un 1,6%. El potencial de la borsa europea està llastrat per les altes valoracions, amb un PER (vegades que es recull el benefici en preus) molt per sobre de la seva mitjana històrica. Així, perquè convergís a una valoració més adequada, l'economista de BNP creu que seria necessari un creixement dels beneficis per acció (BPA) del 23% en mitjana.

La beta és més gran a l'S&P 500 pel pes de les tecnològiques mentre que l'Eurostoxx s'ha vist frenat pels bancs

A Wall Street, el millor comportament vist aquest any respecte als índexs europeus es deu a la composició dels selectius. "La beta és major en el S&P 500 pel pes de les tecnològiques, mentre que l'Eurostoxx s'ha vist frenat pels bancs", resumeix Ponte. La directora del departament d'economia i estratègia fa així referencia a una variable que mesura la variabilitat d'un índex. En aquest cas, considera que l'S&P 500 reflecteix l'evolució de l'economia i de les empreses de forma més ràpida que a Europa.

La previsió en aquest cas és d'un creixement de la primera economia mundial de l'1,7% en 2016 i del 2,2% per 2017. L'objectiu marcat per al S&P 500 és de 2.290 punts, un nivell que se situa un 5% per sobre de l'actual. Ponte també ha explicat el que espera del 'efecte Trump': "La victòria de Donald Trump implica, en principi, una política fiscal més expansiva, la qual cosa deteriorarà el dèficit públic, però generarà un efecte positiu en el creixement a través de més despesa i inversió pública". No obstant això, podria provocar un efecte negatiu en el consum privat si les expectatives d'inflació es materialitzen i encareixen els tipus del mercat.

Un altre actiu que vigilen amb cautela els analistes de BNP és el petroli. En aquest cas, la projecció és que escali entorn d'un 40% al llarg dels propers mesos fins a situar-se en un interval entre els 60 i els 65 dòlars. Pel costat de l'oferta, la previsió es justifica que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) determinarà finalment aquest mes un acord de sostre de producció, alguna cosa que van anticipar a Algèria el passat mes de setembre però entorn del que han sorgit profunds dubtes al mercat durant les últimes setmanes. Per la seva banda, la resta de productors que no formen part del càrtel "experimentaran un petit augment de la producció, segons les estimacions de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE)", segons el supòsit dels estrategues de BNP.

Últimas noticias