BME ressalta el "brillantor" dels dividends a Espanya: 28.800 milions el 2018
Creu que uns dividends majors exerceixen un efecte protector sobre la cotització
Borses i Mercats Espanyols (BME) ressalta el "brillantor" especial dels dividends a Espanya, on es van repartir 28.794 milions d'euros entre accionistes per aquest concepte durant l'exercici 2018. "És un indubtable atractiu de les empreses cotitzades espanyoles", subratlla.
En un article sobre l'activitat empresarial elaborat pel director del servei d'estudis de BME, Domingo García Coto i el sotsdirector del mateix departament, Javier Garrido Domingo, es posa de manifest que les polítiques de dividends "generoses" amb els accionistes s'han convertit en un senyal d'identitat de les companyies espanyoles.
La distribució o no d'aquesta retribució a l'accionista és una de les decisions d'estratègia corporativa més transcendents de les companyies, tot i que els gestors de les cotitzades semblen haver pres partit en el debat clarament a favor de l'opció de repartiment. "Les empreses s'han compromès sòlidament amb aquesta opció", remarca BME.
Les polítiques de dividends "generoses" amb els accionistes s'han convertit en un senyal d'identitat de les companyies espanyoles
De fet, aquesta alternativa a compensar periòdicament a l'accionista ha evolucionat i ja no només es basa en el pagament tradicional en efectiu. Les cotitzades espanyoles han innovat en aquest camp amb fórmules com el 'scrip dividend', que és la retribució en accions, o altres com la recompra i amortitzacions d'accions per part de l'empresa.
A més, el text indica que els dividends exerceixen un "extraordinari" efecte protector sobre la rendibilitat d'una inversió en accions cotitzades a llarg termini. "Les empreses que reparteixen més dividends tendeixen a registrar un millor comportament de les seves cotitzacions amb una variabilitat menor, independentment de la seva mida i el sector en què operin", precisa.
BME també fa referència a la fiscalitat "estable" i als canvis reguladors introduïts a Espanya, que fan "més previsible i concreta les dates dels pagaments". També s'ha afavorit la seva instrumentalització com subjacents de nous productes d'inversió (opcions i futurs) i utilitzar-los per caracteritzar figures societàries com les SOCIMI.
En suma, l'operador borsari aconsella estabilitat en el manteniment de les polítiques de dividends, que considera un element "important" a considerar pels inversors quan planifiquen la distribució de les seves carteres.
En total, el 2018 van ser 135 societats admeses en algun mercat de renda variable dels disposats per BME les que han repartit algun dividend. D'elles, 87 cotitzen en borsa i les 46 restants estan admeses al Mercat Alternatiu Borsari (MaB).
D'entre les companyies de l'IBEX 35, el principal selectiu espanyol, Mediaset va ser la que va repartir el dividend amb major rendibilitat a un any, de fins a un 10,98%. Just per darrere es van situar Banc Sabadell, amb un 6,99%, Endesa (+6,86%), Repsol (+6,36%) i Enagás (+6,3%).
D'entre les empreses de l'IBEX Medium Cap van destacar BME (+7,31%), Sacyr (+5,9%), Zardoya (+5,15%) i Logista (+5,03%), mentre que a l'IBEX Small Cap les protagonistes van ser Atresmedia (+11,46% respecte), Lingots Especials (+ 6,39%), Euskaltel (+3,97%) i Miquel i Costas (+3,53%).