Barnier planteja apujar impostos a les grans empreses a França per reduir el dèficit

El primer ministre afirma que cal "rectificar la situació" i demana col·laboració

Per

Bolsamania | 30 set, 2024

Michel Barnier va plantejar diumenge pujar els impostos a França als ciutadans més rics i a les grans empreses per reduir l'elevat dèficit de l'economia francesa.

El nou primer ministre va assenyalar, després de la investidura del seu nou govern conservador, que "no pujaré més els impostos a tots els francesos, ni als més modestos, ni als que treballen, ni a les classes mitjanes. Però no puc excloure'n els més rics de l'esforç nacional per rectificar la situació".

"Una gran part del nostre deute s'ha col·locat als mercats internacionals i estrangers. Hem de mantenir la credibilitat de França", ha afegit.

QUINES EMPRESES SE'N VEURIEN AFECTADES?

Segons Le Monde, Barnier estaria considerant un increment temporal del tipus impositiu (pujada del 8,5%) a les grans companyies franceses, amb ingressos anuals superiors als 1.000 milions d'euros.

L'objectiu de la mesura seria recaptar uns 8.000 milions d'euros per reduir el dèficit. "Farem una crida, excepcionalment i temporalment, als que puguin contribuir a aquest esforç", va argumentar Barnier.

El rotatiu francès afegeix que també es plantejaria un impost sobre la recompra d'accions realitzades per les empreses cotitzades.

El plantejament va ser aprovat diumenge pel president del Tribunal de Comptes, Pierre Moscovici. "Per a les empreses que s'han beneficiat molt dels gestos fiscals anteriors, podem considerar gestos excepcionals", va assenyalar.

"D'entre les companyies afectades pertanyents a l'Euro Stoxx 50, en destacaríem Vinci i el sector bancari (BNP Paribas i Société Générale) amb més pes a França. D'altres sectors i amb menys impacte, Totalenergies, LVMH, Kering, Hermès, Airbus i Safran. D'entre les espanyoles, ACS (via Abertis, que té autopistes al país)", afirmen els analistes de Banc Sabadell.

Barnier té previst presentar aquest dimarts, l'1 d'octubre, les propostes econòmiques i fiscals davant l'Assemblea Nacional francesa.

Últimas noticias